Suriye Savunma Bakanı Tümgeneral Merhef Ebu Kasra, yerel kanaat önderleriyle varılan mutabakat çerçevesinde anlaşmanın sağlandığını duyurdu. Askeri birliklere ateşkese uyma talimatı verilirken, çatışmaların yeniden başlaması halinde yalnızca saldırının kaynağına karşılık verileceği belirtildi.
SURİYE ORDUSU AĞIR SİLAHLARINI ÇEKİYOR, KONTROL POLİSE GEÇİYOR
Suriye resmi haber ajansı SANA'nın aktardığına göre, Suriye ordusu Süveyda kent merkezinden ağır silahlarını çekerek Şam'a nakletmeye başladı. Bu gelişmeyle birlikte, bölgedeki kontrolün tamamen polis güçlerine devredilmesi planlanıyor. Bu adımın, bölgedeki gerilimi azaltmaya yönelik önemli bir gelişme olduğu düşünülüyor.
SÜVEYDA'DAKİ ÇATIŞMALARIN ARKA PLANI
Gerginlik, iki gün önce Dürzi grupların, Bedevi Arap aşiretlerine ait bazı araçlara el koymasıyla başladı ve kısa sürede silahlı çatışmalara dönüştü. Taraflar arasında karşılıklı sivil kaçırma ve alıkoyma olayları yaşanırken, çatışmalarda en az 30 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı.
Artan gerilim üzerine bölgeye sevk edilen Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına bağlı askeri birliklerin konvoylarına saldırılar düzenlenmiş, bu saldırılarda 18 asker hayatını kaybetmiş, 9 asker ise rehin alınmıştı.
İSRAİL'DEN HAVA SALDIRISI VE ATEŞKESİN GELECEĞİ
Çatışmaların bölgesel boyut kazanmasıyla İsrail de gelişmelere müdahil oldu. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, "Dürzilere zarar verilmesine izin vermeyeceğiz, İsrail kenarda durmayacak" açıklamasını yaptı. Bu açıklamanın ardından İsrail, Süveyda çevresinde konuşlanan Suriye Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına ait birliklerin konvoylarına yakın bölgelere beş ayrı hava saldırısı düzenledi.
Bölgedeki gerilim ve dış müdahaleler göz önüne alındığında, ilan edilen ateşkesin ne kadar sürdürülebileceği ise belirsizliğini koruyor. Ağır silahların çekilmesi ve kontrolün polis güçlerine devredilmesiyle sağlanan sükûnetin kalıcı hale gelip gelmeyeceği, taraflar arasında yürütülecek görüşmelere ve dış aktörlerin tutumuna bağlı olacak.
Anadolu Ajansı