Paylaş

Suya 27. zam davadan bir gün önce geldi

Ekleme: 07.09.2021 10:01 Güncelleme: 30.05.2026 21:55

TÜFE'ci Büyükşehir Belediyesi, zamcı yüzünü daha Mustafa Demir'in başkanlık koltuğuna yeni oturduğu günlerde göstermişti.  Herkes Samsun uçacak, 100 mega projelerle ihya olacak sanıyordu ki; M...

TÜFE'ci Büyükşehir Belediyesi, zamcı yüzünü daha Mustafa Demir'in başkanlık koltuğuna yeni oturduğu günlerde göstermişti. 

Herkes Samsun uçacak, 100 mega projelerle ihya olacak sanıyordu ki; Mayıs ayında SASKİ'nin talebiyle, Büyükşehir Meclisi suya inanılmaz bir zam yaptı. 

Seçim öncesi metreküp fiyatı yüzde 15 indirilen ve gerekçe olarak da 'enflasyonla mücadele' gösterilen içme suyu, tam yüzde 25 zamlandı. 

Başkan Demir'in zam fırtınasıyla başladığı görevinde yağmur gibi zammın ikinci kısmı da yine 'Allah'ın suyu üzerinden' yapıldı. 

Çünkü Büyükşehir Belediyesi sayaç okuma bedeline ise yüzde 150 zam yaptı. 

Ama yetmedi.

Samsun şaşkındı.

Uçmayı beklerken, cep yakan faturalarla adeta dibe vurdu. 

Peki su zammı yüzde 25 ile kaldı mı?.

Kalmadı elbette. Her ay da TÜFE artışı oranında zam uygulamasını devreye soktu Başkan Mustafa Demir. 

Samsun'da zamdan önce 3,18’ken, yüzde 25 zamla 3,97’ye yükselen su fiyatına özellikle dar gelirliler ve emekliler karşı çıktı.  

2019'daki bu zamma mecliste evet oyu veren partiler, AK Parti ve küçük ortağı MHP idi. 

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi grubu meclis üyeleri ise daha düşük zam tarifesi istediler ve TÜFE zammı uygulamasını ret ettiler. 

Başkan Demir'in o zaman ki açıklaması ilginçti;

"Bu düzenleme, geçmişte alınmış olan bir indirim kararının SASKİ bütçesine getirdiği çok negatif bir yükün düzenlenmesi şeklindedir. Samsun’daki su fiyatları Türkiye’deki birçok şehrin fiyatlarının gerisindedir". 

Evet o sırada Samsun'da su fiyatları normal seyrediyordu. 3.18’di. Ama şimdi zam üstüne zam alarak bir kaç ay önce yüzde 5 indirim yapmasına rağmen konutlarda 4.88 krş'a yükseldi. 

Yani rekora koşuyor. 

Türkiye'nin suyu en pahalı tüketen illeri arasında hızla başa güreşiyor. 

Başkan Demir'in İstanbul'dan paraşütle SASKİ Genel Müdürlüğü'ne indirdiği ve sonrasında işlerin altından kalkamadığı için gitmek zorunda kalan Fatih Yıldız ise, “Bu tarife bir fiyat artışı değil, reel, güncel bütçe durumuna göre fiyatın gerçekleştirilmesidir. Mevcut hukuki şartlara uygun olarak düzenleme yapılmıştır” diyerek, aklımızla dalga geçti adeta. 

Fiyat artışı değilmiş.

TÜFE zammı sanki her ay cebimize elini daha fazla atmıyor. 

Samsun'un başına bela ettiler TÜFE diye bir zam şeklini. 

Kendileri bile zammı durduramıyor artık, indirime gitmek zorunda kaldılar. 

5 lirayı aşmak üzere. 

27. zam geldi dün yine. 

İşin ilginci ne biliyor musunuz?..

O zaman görevde olan Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'tek haneli enflasyon için verdiği mücadele için' o yüzde 15 indirim yapılmıştı. 

Ancak bizim Başkan Demir ve eski Genel Müdür Yıldız, enflasyonu artırmaya katkı verir gibi, yüzde 25 zam yaptılar. 

Hükümet tek haneli enflasyon diyor, bunlar yüzde 25 ve her ay TÜFE zammı ancak bizi kurtarır' diyor. 

Sanki AK Partili belediye değil gibi, bir uygulama.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'zam yaparak’ fırsatçılık yapanları ağır eleştiriyor. 'Allah'ın suyu ya, niye pahalı veriyorsunuz' diyor ama bizimkiler üzerlerine alınmıyor.

Dönemin Hazine Bakanı Berat Albayrak, enflasyonla mücadeleye herkesin katkı vermesini istiyor, bizimkiler duymuyor bile o sesleri. 

Yüzde 25 yetmez TÜFE zammı da her ay olacak diye diretiyor.

Hepiniz biliyorsunuz?..

Bir buçuk yıllık pandemi döneminde bile tek geri adım atmadılar. 

Dar gelirlinin hijyen için suya ihtiyacı varken bile umurlarında olmadı. 

Bazı AK Partili CHP'li belediyeler çağrı yaptı, suda indirim yaptı yine bizimkilerin umurunda olmadı. 

Oysa içme suyunun yaşam hakkı olduğu bazı başka illerin faturalarının altında yazıyor ve ilk 500 metreküp için ücret bile almıyorlar. 

Sosyal belediyecilik yapanlarda oluyor tabi ki bu?.

Sonuç olarak zammın ardından büyük tepkiler oldu. 

Emekliler Büyükşehir Belediyesi önüne ve meclise giderek tepki gösterdi. 

Ama Başkan Demir tek geri adım atmadı. 

Ve o süreçte, bazı vatandaşlar su zammının geri alınması için dava açtı. 

SASKİ’nin ve dolayısıyla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu orantısız zamma onay vermesinin yanlış, hukuksuz olduğu öne sürüldü.

Yaklaşık 2 yıldır süren davada bilirkişi raporlarında da 'suya zam yapılmışken, TÜFE zammının da her ay uygulanmasının hukuki dayanağının olmadığıyla ilgili görüş belirtildi. 

Ve o büyük dava, yüz binlerce aboneyi ilgilendiren 'su ve yaşam hakkı' itirazı bugün Yüce Yargı'nın gündeminde olacak. 

Nasıl bir karar çıkar o yargının değerlendireceği bir konu. 

Ama anlamadığım şey;

Davadan bir gün SASKİ tarafından 27. zammın açıklanmasına bir anlam veremedim. 

Tüketicinin gözüne sokar gibi zam tarifesinin açıklanması oldukça manidar. 

Eğer Büyükşehir Belediyesi TÜFE'ciliği sürdürürse, "önümüzdeki ay da 28. zammı göreceğiz' muhtemelen. 

Yazık bu millete.

Faturaya çalışır hale geldi. 

Allah'ın suyu bu.

TÜFE zammı nedir her ay?.

El insaf.


3.18'den, 4.88'e

Başkan Mustafa Demir, 2019'da koltuğa oturdu, ilk işlerinden biri suya zam yapmak oldu. Ondan önce su 3.18'di şimdi 4.88. Hem de yüzde 5 indirime rağmen.

Mustafa Demir

İstanbul faturasında su yaşam hakkı indirimi var

TÜKETİCİNİN SU DAVASI BUGÜN

Tüketicilerin açtığı su zammı geri alınsın davası Samsun 2. İdare Mahkemesi'nde bugün görülecek. 

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.