Suudi Arabistan'ın kuzeyinde, Arar kenti yakınlarında yer alan Lauga mağara ağında gerçekleştirilen bilimsel kazılar, biyoloji ve arkeoloji dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Yapılan çalışmalarda, doğal yollarla mumyalaşmış 7 çita iskeleti ile birlikte toplam 54 adet çitaya ait kalıntı gün yüzüne çıkarıldı.
1800 YILLIK TARİHSEL KANIT
Arkeologlar ve biyologların 2022–2023 yıllarında yürüttüğü titiz çalışmalar sonucunda, bulunan kalıntıların yaşlarının 130 ila 1.800 yıl arasında değiştiği saptandı. Bu keşif, Asya çitalarının yüzyıllar boyunca Arap Yarımadası'nda yaşadığına dair elde edilen ilk somut ve en güçlü kanıtlar arasında gösteriliyor. Bölgede 1970'li yıllardan bu yana vahşi bir çita popülasyonuna rastlanmamıştı.
KURU İKLİM YUMUŞAK DOKULARI KORUDU
Keşfi benzersiz kılan en önemli detay, çitaların yumuşak dokularının dahi günümüze kadar ulaşmış olmasıdır. Mağaranın kuru ve sabit iklim koşulları sayesinde gerçekleşen bu doğal mumyalanma süreci, büyük memelilerde oldukça nadir görülen bir durumdur. Uzmanlar, Afrika ve Asya dışındaki bölgelerde bu denli iyi korunmuş örneklere rastlanmadığını vurguluyor.
YENİDEN DOĞAYA KAZANDIRMA PROJELERİNE IŞIK TUTACAK
Bilim insanlarına göre bu bulgular, sadece bölgenin geçmiş ekosistemini anlamakla kalmayacak, aynı zamanda nesli tehlike altındaki bu türlerin bölgeye yeniden kazandırılması projeleri için de bilimsel bir temel oluşturacak. Habitat kaybı ve avlanma gibi nedenlerle 20. yüzyılın son çeyreğinde bölgeden silinen çitaların tarihsel haritası bu sayede yeniden çiziliyor.
Haberler.com