Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Reel Efektif Döviz Kuru Gelişmeleri" bültenini yayımlayarak Türk lirasının (TL) satın alma gücüne dair güncel verileri paylaştı. Yapılan hesaplamalarda baz yılını 2025 olarak güncelleyen Merkez Bankası, Ocak ayı verilerine göre TL'nin reel olarak değer kazandığını duyurdu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru, Ocak ayında 102,17 seviyesine yükselerek bir önceki aya göre önemli bir artış kaydetti.
Bu yükselişin arkasındaki temel neden, Ocak ayındaki tüketici enflasyonunun döviz kurlarındaki artışı geride bırakması oldu.
BAZ YILI 2025 OLARAK GÜNCELLENDİ
TCMB, reel efektif döviz kuru endeksinin daha güncel ekonomik verileri yansıtması amacıyla hesaplama yönteminde değişikliğe gitti. Yeni sistemde "2025=100" baz yılı kabul edildi. Bu güncelleme sonrası 2025 yılının Aralık ayında 99,01 seviyesinde olan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, Ocak 2026 itibarıyla 3,16 puanlık artışla 102,17'ye ulaştı.
ENFLASYON FARKI TL'Yİ REEL OLARAK DEĞERLENDİRDİ
Endeksteki artış, Türk lirasının yabancı paralar karşısındaki nominal değer kaybının, yurt içindeki enflasyon oranının altında kalmasından kaynaklandı. TCMB'nin analizine göre, Ocak ayında dolar %1,24 ve euro %1,44 oranında sınırlı bir değer kazancı yaşarken; aynı dönemde TÜFE'nin %4,84 oranında artması, TL'nin reel değerinin yükselmesini sağladı.
ENDEKS VERİLERİ VE DEĞİŞİM ORANLARI
-
TÜFE Bazlı REK Endeksi (Ocak 2026): 102,17
-
Aylık Artış: 3,16 Puan
-
Yİ-ÜFE Bazlı REK Endeksi: 99,95
-
Yıllık Değişim (TÜFE Bazlı): Geçen yılın aynı dönemine göre 2,57 puanlık azalma görüldü.
YILLIK BAZDA DEĞER KAYBI SÜRÜYOR
Aylık bazdaki reel artışa rağmen Türk lirası, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında değer kaybını koruyor. Veriler, TL'nin reel değerinin yıllık bazda TÜFE tarafında 2,57 puan, Yİ-ÜFE tarafında ise 3,88 puan daha düşük seviyede olduğunu gösteriyor. Türkiye’deki yüksek enflasyon endeksi yukarı çekerken, dünya enflasyon sepeti ve nominal döviz kurlarındaki değişimler endeks üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.
dunya.com