Tedarik Zincirine Savaş Darbesi: Türkiye ve Avrupa Risk Altında
Paylaş

Tedarik Zincirine Savaş Darbesi: Türkiye ve Avrupa Risk Altında

Ekleme: 03.03.2026 14:37 Güncelleme: 03.06.2026 18:03

İran, ABD ve İsrail saldırılarının ardından stratejik Hürmüz Boğazı'nı kapattığını duyurdu. Küresel enerji ve lojistik ağında navlun ve sigorta maliyetleri artışa geçti.

İran, ABD ve İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırılarının ardından küresel enerji ticaretinin kalbi sayılan Hürmüz Boğazı'nı süresiz olarak geçişlere kapattığını açıklayarak dünya ekonomisinde yeni bir maliyet dalgası başlattı.

STRATEJİK GEÇİŞ NOKTASI KİLİTLENDİ

Orta Doğu'da tırmanan savaşın etkisiyle uluslararası taşımacılık hatları büyük bir güvenlik kriziyle karşı karşıya kaldı. Basra Körfezi'ni dünya pazarlarına bağlayan ve küresel petrol ile sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Hürmüz Boğazı, İran'ın kararıyla kapatıldı. Bu gelişme sonrası gemi operatörleri rotalarını alternatif güzergahlara çevirirken, lojistik dünyasında operasyonel düzenlemelerin acilen devreye alınması bekleniyor.

SİGORTA VE NAVLUN MALİYETLERİ FIRLADI

ING Group Kıdemli Ekonomisti Rico Luman, boğazın kapatılmasının doğrudan etkilerini değerlendirerek piyasaların şimdiden tepki verdiğini belirtti. Luman, "Fiyatların yükseleceğini göreceğiz. Çok sayıda tanker şu an boğazın dışında demirlemiş durumda. Bu da taşıma maliyetlerinin fırlayacağı ve sigorta primlerinin hızla artacağı anlamına geliyor" dedi. Konteyner taşımacılığı devlerinin bölgeden uzak duracağını belirten Luman, Kızıldeniz ve Süveyş rotasından kaçınılmasının lojistik etkilerinin ağır olacağını vurguladı.

TÜRKİYE VE AVRUPA İÇİN "YENİ NORMAL"

Savaş klozlarının devreye girmesiyle sigorta primlerinde büyük bir yükseliş yaşandığını ifade eden uzmanlar, Ümit Burnu'nun dolaşılmasının uzun vadeli bir "yeni normal" haline gelebileceğine dikkat çekiyor. Bu durumun özellikle Türkiye ve Akdeniz bölgesine yapılan tedarik operasyonlarında maliyetleri yukarı çekeceği öngörülüyor. Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt ve Katar gibi dev üreticilerin ihracatının bu hatta bağlı olması, sadece Asya ekonomilerini değil, LNG tedarikinde kritik bir noktada olan Avrupa ve Türkiye pazarını da derinden etkileyecek.

 

Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.