Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik adımları değerlendirdi. Palandöken, yapılan düzenlemelerin piyasalarda olumlu bir hava estireceğini ve genel ekonomiye önemli bir ivme kazandıracağını vurguladı.
Borç yükü altında olan vatandaşlar için getirilen 48 ay vadeli yapılandırma imkanının, piyasadaki nakit akışını ve tüketim dengesini pozitif yönde etkileyeceği öngörülüyor.
48 AY VADE PİYASALAR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Palandöken, ödenmemiş bireysel kredi kartları ile ödemesi 30 günü aşmış ihtiyaç kredilerine tanınan 48 ay vade fırsatının stratejik bir hamle olduğunu belirtti. Bu düzenlemenin ekonomik hareketliliği doğrudan artıracağını ifade eden Palandöken, “Bu adım, piyasalara yeniden canlılık getirecek ve ekonomiye ivme kazandıracaktır” dedi.
ESNAF VE KAMU ALACAKLARI İÇİN OLUMLU ETKİ
Yapılandırmanın sadece vatandaşları değil, esnafı ve kamu maliyesini de rahatlatacağını belirten Palandöken, uygulamanın kapsamının genişletilmesi yönünde çağrıda bulundu. Diğer kredi ve borç kalemleri için de benzer bir yol haritası çizilmesi gerektiğini savunan TESK Başkanı, şu ifadeleri kullandı:
“En kısa sürede diğer kredi ve borçlara yönelik yeni bir yapılandırma, esnafımızın işlerini kolaylaştıracak, aynı zamanda devletin alacaklarını daha hızlı tahsil etmesine katkı sağlayacaktır.”
EKONOMİK HAREKETLİLİK BEKLENTİSİ
Palandöken'e göre, borçların vadelendirilerek ödenebilir hale gelmesi, tüketicinin alım gücü üzerindeki baskıyı azaltacak. Bu durumun perakende sektöründen hizmet sektörüne kadar geniş bir alanda esnafa "can suyu" olması bekleniyor.
dunya.com