Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, enflasyon düzeltmesine ilişkin açıklamalarda bulunarak, bu düzeltmenin yılda bir kez yapılması ve altı aylık yapılacak düzeltme işleminin yıl sonuna ertelenmesi gerektiğini söyledi.
FİKTİF KAZANÇ VE VERGİ ADALETİ
Palandöken, enflasyon düzeltmesiyle kârlı işletmelerin karının düşebileceğini ve borçlu işletmelere fiktif kâr çıkarılarak vergi doğabileceğini belirtti. "Borçlu bir işletmeye sırf enflasyon düzeltmesi yapıldı diye fiktif bir kâr çıkarıp vergi istemek, vergide adalet ilkesiyle bağdaşmaz. Madem az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak, zarardaki bir esnaftan enflasyon düzeltmesi adı altında vergi istemeyi kim nasıl açıklayabilir?" dedi.
HAKSIZ VERGİ YÜKÜ VE TALEFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN SONUÇLAR
Palandöken, esnafın ödeyeceği haksız verginin telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. "Esnafın ödeyeceği haksız vergi, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, enflasyon düzeltmesi yılda bir kez yapılmalı ve yıl sonuna kadar ertelenmelidir," diye konuştu.
YIL SONUNA ERTELENMELİ
TESK Genel Başkanı, enflasyon düzeltmesinin yılda bir kez yapılmasını ve bu yıl altı aylık olarak planlanan düzeltme işleminin yıl sonuna ertelenmesini önerdi. Bu şekilde, esnafın haksız vergi yükünden korunacağını ve vergide adaletin sağlanacağını vurguladı.
İhlas Haber Ajansı