Ticaret Bakanlığı'ndan Sosyal Medya İlanlarına Yakın Takip: EİDS Devrede!
Paylaş

Ticaret Bakanlığı'ndan Sosyal Medya İlanlarına Yakın Takip: EİDS Devrede!

Ekleme: 18.03.2026 14:54 Güncelleme: 31.05.2026 05:35

Ticaret Bakanlığı, sosyal medyadaki sahte emlak ve araç ilanlarına karşı düğmeye bastı. EİDS üzerinden doğrulama yapmayanlara idari yaptırım uygulanacak.

Ticaret Bakanlığı, internet ortamında ve özellikle sosyal medya platformlarında yayımlanan gayrimenkul ile vasıta ilanlarını sıkı takibe aldı. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılan düzenlemelerle, sahte ilanların ve spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

KİMLİK VE YETKİ DOĞRULAMASI ZORUNLU OLDU

Bakanlık tarafından hayata geçirilen yeni sistemle birlikte, ilan platformlarının tamamı EİDS'e entegre edildi. Artık bir taşınmaz veya taşıt ilanı verebilmek için;

  • İlan sahibinin kendisi,

  • Birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi,

  • Ya da taşınmaz sahibi tarafından e-Devlet üzerinden yetkilendirilmiş belgeli emlak ve galeri işletmesi olması şartı aranıyor.

SOSYAL MEDYA İLANLARINA İDARİ YAPTIRIM

Düzenleme sadece ilan sitelerini değil, Facebook, Instagram ve X gibi sosyal medya mecralarını da kapsıyor. Bakanlık, EİDS kurallarına aykırı şekilde yayımlanan ilanlara karşı titiz bir takip yürütüyor ve kuralları ihlal edenlere idari yaptırımlar uyguluyor.

Özellikle emlak ve galeri işletmelerinin ceza almamak için sosyal medya hesaplarında yalnızca EİDS onaylı ilanların linklerini paylaşmasına izin veriliyor. Bunun dışındaki doğrudan ilan paylaşımları mevzuata aykırı kabul ediliyor.

TÜKETİCİYE "KAPORA" VE "SAHTE İLAN" UYARISI

Ticaret Bakanlığı, vatandaşları mağduriyet yaşamamaları konusunda uyardı. Gerçekte var olmayan mülklerin pazarlanması ve kapora dolandırıcılığı gibi vakalarla karşılaşmamak için tüketicilerin şu noktalara dikkat etmesi gerekiyor:

  1. Sosyal medyadaki doğrulanmamış ilanlara itibar edilmemeli.

  2. İlanın EİDS sistemine dahil olup olmadığı kontrol edilmeli.

  3. Yetkisiz kişilere herhangi bir ödeme yapılmamalı.

 

Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.