Samsun son günlerde Samsun Ticaret Odası Başkanı da olan Köytür'ün sahibi, yönetim kurulu başkanı Sinan Çakır'ın şirketinin iflasını konuşuyor.
Konuşmanın ötesinde yüzlerce besici, binlerce çalışan ortada kaldı.
Hem de 10 milyon liraya varan alacağıyla birlikte.
Hepsi çözüm bekliyor.
İşin ilginci bu konuda esnafa destek olması gereken kişinin şirketi iflas edince, çaresizlik aldı başını gitti.
Aslında beklenen bir olaydı ve 5 yıldır Köytür bu krizi yaşıyordu.
Çakır'ın Köytür'ü batınca, bir bakıma peşinde binlerce insanı tedarikçiyi ve çalışanları ile ailelerini de sürükledi.
Şimdi basit bir habermiş gibi okuyorsunuz bu haberleri belki ama 'domino etkisi yapacak ve kentte önemli bir ekonomik krize yol açabilecek 'bir iflastır aslında yaşanan'.
Tam kışın başlangıcında,
Ödenemeyen faturalar demektir bu iflas.
Okul çocuğunun cebine girmeyecek harçlık demektir.
İşçinin boşalan sofrası, kümes sahiplerinin 'peş peşe iflasları anlamındadır'.
Umutların, yarınların ötelenmesi ile eş anlamlıdır.
Samsun'da ekonominin her geçen gün dibe vurduğu bu olayla bir aşikar hale gelmiştir.
Ama aslında bu iflas olayı öyle basit bir iflasta değildir.
Çünkü Sinan Çakır, Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanıdır.
Yönettiği borsa başkanlığı 700 üyesi, 2 trilyon TL'ye ulaşan işlem hacmi ile bölgesinin ve Türkiye’nin önde gelen ticaret borsalarından biridir.
Sinan Çakır'da, ihracat-ithalat, tarım, gıda ve yem sektörü gibi alanlarda faaliyet gösteren Çakıroğlu Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanıdır.
Samsun Yem Sanayi'ni satın alarak üretici olarak sektöre giriş yapan Çakıroğlu Grup, 2003 yılında Türkiye’nin ilk tavukçuluk markası olan Köy-Tür’ ü bünyesine kattı.
Çakıroğlu Grup’ un ilk 1000 sanayi kuruluşu içinde iki firması yer almaktadır ama böyle bir CV'ye sahip olan Çakır'ın şirketleri maalesef son 5 yıldır kayyumla yönetiliyordu.
Yani Köytür'ün de iflas ettiğini hesaba katarsak, 2009,2013 ve 2018 yıllarından bu yana başkanlığa seçilen bir ticaret adamıdır Sinan Çakır.
Bu süreçte ve öncesinde, Karadeniz İhracatçılar Birliği Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Denetim Kurulu Üyeliği ve Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Denetim Kurulu Üyeliği görevlerinde de bulunmuştur.
Yani ticaretin her noktasında var.
Ama gel gör ki, o kadar iş bilmesi, kendine yetmedi.
Hal böyleyken Samsun Ticaret Borsası Başkanı bile iflas eden şirket sahibiyken, gerisini siz düşünün artık.
Şimdi Çakır;
Nasıl olacakta, esnafın sorunlarına çözüm bulacak, nasıl olacakta, her geçen gün ekonomisi eriyen bu kentte 'Türkiye markası bir işletmeyi ayakta tutacak'.
Böylesine büyük şirketleri yönetenler kendi şirketlerine çözüm bulamazken, dar bütçeyle işini yürüten işadamı ve esnafa Allah kolaylık versin.
Geçtiğimiz gün mağdur üreticiler toplandı, devletin bu olaya el atmasını istedi.
Manisa'daki Keskinoğlu tavuk üretim şirketi de aynı şekilde iflas etti ama devlet el attı, kimse bu şekilde derin bir mağduriyet yaşamadı.
Öncelikle 'Devletin böylesine bir fabrikanın kapanmasına izin vermemesi gerekir'.
Örnekleri var, bir kurtarma operasyonu yapılmalıdır.
Sinan Bey alınmasın ama bu 'Sinan Çakır'ı kurtarma operasyonu değil, Köytür'ü kurtarma, kümes sahiplerine destek olma, istihdama devam için yapılmalıdır.
Bir de Samsun'daki özellikle bazı ekonomiyle ilgili STK başkanlarından, bu kent için bir ricam var.
Bırakın o işlere 'kriz yönetimlerini yapabilen, Samsun'a, darda olana katkı ve çözüm önerileri verebilmek için 'kendi ticari faaliyetleri' çok daha iyi durumda olan 'Daha ekonomisi dinamik kişilere yol verin'.
Çünkü yıllardır aynı STK başkanları koltukta, Samsun bir adım ileriye gidemiyor.
Bir vizyon değişikliği de artık şart.
Devir değişiyor, şartlar değişiyor, ekonomiyi yönetme koşulları farklılaşıyor, ama ilginçtir Samsun'da 'patronların üyesi olduğu STK'ların başkanları değişmiyor.
İçlerinde 'faal olarak ne iş yaptıklarını bilmediğim başkanlar var dersem' yalan olmaz.
Yani artık 'değişim zamanı'...
Yoksa 'Bu kent bir adım ilerleyemez'.
Çünkü zaman değişiyor ama 'kişiler aynı, zihniyet aynı'.
Yeni bir ruh, yeni ekipler iş başına geçerse, 'belki'..
Yoksa daha çok, 'iflaslara sahne olur, çok kişi mağdur olur'.
Hepimiz biliyoruz ki;
Yatırımcıların gelemediği, yer bulamadığı, Gıda OSB gibi yerlerin adeta parsellendiği, yatırımcının büyüyemediği için kaçtığı Samsun'da, 'aynı şeyi defalarca deneyip farklı sonuç beklemek, artık 'saflık oluyor'.
Ne demiş Albert Einstein;
Aptallığın en büyük kanıtı; Aynı şeyi yapıp farklı sonuç almayı ummaktır.
Ne güzel söylemiş..

Samsun Ticaret Borsası ve iflas eden Köytür Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır