Tam 14 yıl aradan sonra yeniden başlayan Türkiye ile Rusya arasındaki feribot seferlerinin ilkinde ciddi bir pürüz yaşandı. Trabzon’dan Rusya’nın Soçi kentine hareket eden "Sea Bridge" adlı feribot, limana yanaşma izni alamadı.
Rus yetkililer, limanın güvenlik gerekçesiyle ve askeri tatbikat nedeniyle geçici olarak kapatıldığını açıkladı. Gemide bulunan 18’i Rus, 2’si Türk olmak üzere toplam 20 yolcu, yaklaşık 3 gün süren belirsizliğin ardından karaya çıkma izni alabildi.
RUSYA’NIN GEREKÇESİ: DENİZ TATBİKATI
5 Kasım akşamı Trabzon’dan yola çıkan "Sea Bridge" isimli Türk feribotu, Soçi limanına vardığında Rus makamlarından yanaşma izni alamadı. Rus askeri haber sitelerinden edinilen bilgilere göre, Soçi limanında deniz dronlarına karşı düzenlenen askeri tatbikatlar nedeniyle liman geçici olarak kapatıldı.
Bu durum nedeniyle feribot, kıyıdan yaklaşık 19 kilometre açıkta demir atmak zorunda kaldı. Rusya sınır güvenlik birimleri, tatbikat sürerken dahi gemi mürettebatının belgelerini denizde kontrol etti. Şirket yetkilileri, uzun süren bekleyişin ardından liman giriş izninin tatbikat tamamlanır tamamlanmaz verileceğini belirtmişti.
YOLCULAR KARAYA ÇIKTI, VALİDEN TEPKİ
Türkrus’ta yer alan habere göre, Trabzon'dan 5 Kasım 21:10’da yola çıkan feribot, başlangıçta Rus karasularına giriş izni olmadığı için yolcularını indiremedi. Yaklaşık 24 saatlik bekleme süresinin ardından, 7 Kasım öğle saatlerinde gerekli izinler alındı ve gemideki 18 Rus ve 2 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 20 yolcunun Soçi limanından karaya çıkışına onay verildi.
Bu süreç boyunca yolcu ve mürettebatın durumlarının iyi olduğu belirtildi. Ancak olayla ilgili bir açıklama yapan Kuban Valisi Venedikt Kondratyev, ekim ayındaki test seferinin de güvenli olmadığını belirterek, feribot seferinin ilgili kurumlar ve güvenlik birimleriyle yapılan ön görüşmelerle uyumlu olmadan gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu durum, iki ülke arasındaki feribot seferlerinin geleceği konusunda yeni tartışmaları beraberinde getirdi.
sozcu.com.tr