ABD’nin yeni gümrük tarifeleri, küresel ekonomide endişeleri artırırken, yatırımcıların güvenli liman arayışı altın fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. 3 Nisan 2025 Perşembe sabahı itibarıyla ons ve gram altında dikkat çeken yükselişler kaydedildi.
TRUMP’IN TARİFE POLİTİKASI PİYASALARI SALLADI
ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırma kararı, piyasalarda büyük dalgalanmaya yol açtı. "ABD’ye ithal edilen mallara yüzde 10'luk asgari gümrük vergisi getirilecek" açıklaması ve Çin ile diğer ülkelere yönelik ek tarifelerin artırılacağı mesajı, küresel resesyon endişesini derinleştirdi.
Bu gelişmeler, borsalarda düşüşe neden olurken, yatırımcılar güvenli liman olarak görülen altına yöneldi.
ONS ALTIN REKOR DÜZEYİ GÖRDÜ
Uluslararası piyasalarda ons altın, gün içinde 3.167,96 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Sabah saatlerinde ise ons altın yüzde 0,36’lık artışla 3.147,19 dolar seviyesinden işlem gördü.
GRAM ALTIN 3.840 TL SEVİYESİNDE
Yurtiçinde dolar/TL kurundaki hareketliliğin etkisiyle gram altın da rekor seviyelere ulaştı. 3 Nisan sabahı itibarıyla gram altın 3.840,79 TL alış ve 3.841,33 TL satış fiyatından işlem görüyor.
ALTIN PİYASASINDA GÜNCEL RAKAMLAR
3 Nisan 2025 itibarıyla güncel altın fiyatları şöyle:
- Gram altın: 3.840,79 TL (alış) – 3.841,33 TL (satış)
- Çeyrek altın: 6.341,00 TL (alış) – 6.401,00 TL (satış)
- Yarım altın: 12.683,00 TL (alış) – 12.802,00 TL (satış)
- Tam altın: 24.761,56 TL (alış) – 25.251,57 TL (satış)
- Cumhuriyet altını: 25.291,00 TL (alış) – 25.502,00 TL (satış)
- Ons altın: 3.147,53 USD (alış) – 3.147,82 USD (satış)
PİYASALARDA BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Trump’ın gümrük vergilerinde attığı adımların devam etmesi halinde, Çin’in olası misillemeleri ve ekonomik dengelerin değişmesi bekleniyor. Özellikle ABD teknoloji ve tarım sektörlerinin etkilenmesi, altın fiyatlarındaki yönü belirleyici unsurlar arasında yer alacak.
Altında yükselişin devam edip etmeyeceği, önümüzdeki süreçte atılacak adımlara ve küresel piyasaların tepkisine bağlı olacak.
Haber Merkezi