Trump'tan İran'la yapılan mutabakata dair tedirgin eden açıklamalar
Paylaş

Trump'tan İran'la yapılan mutabakata dair tedirgin eden açıklamalar

Ekleme: 17.06.2026 14:34 Güncelleme: 17.06.2026 14:35

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile imzalanan mutabakat zaptına dair yaptığı açıklamada, metinden memnun kalmaması halinde yeniden saldırı dahi gerçekleştirebileceklerini söyledi.

G7 Liderler Zirvesi kapsamında diplomatik temaslarını sürdüren ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İran ile varılan son mutabakatın henüz kesin bir nitelik taşımadığını belirterek çarpıcı açıklamalarda bulundu. Trump, anlaşmanın metninden hoşlanmaması durumunda askeri müdahale seçeneğine geri döneceklerini ifade etti.

"PETROL FİYATLARI DÜŞECEK"

İran ile çok güçlü bir anlaşma imzaladıklarını ve piyasaların bu gelişmeyi son derece olumlu karşıladığını vurgulayan ABD Başkanı Donald Trump, "Hürmüz'ün açılması piyasa açısından çok iyi. İran nükleere sahip olmayacak. " diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İran ile çok güçlü bir anlaşma yaptık. Piyasalar bunu son derece iyi karşıladı. Hürmüz Boğazı kısmen açıldı, tamamen de açılacak. İran asla nükleer silaha sahip olmayacak. Petrol fiyatları da düşecek. Piyasalar bu anlaşmaya çok olumlu tepki verdi. Alternatifi dünya çapında bir depresyon ve ekonomik buhran olabilirdi. Hürmüz Boğazı açılmazdı. Milyarlarca dolarlık gemileri, roketlerin uçuştuğu ve mayınlarla dolu bir bölgeden geçirmek kimse istemezdi. Boğaz uzun süre kapalı kalabilirdi. Amerikan borsaları sürekli rekor kırıyor. Petrol fiyatlarının düşmesi, Demokratların yol açtığı ekonomik sorunların çözülmesi açısından da önemli. Göreve ilk geldiğim gün bana fiyatları sordular. Şimdi fiyatlar büyük oranda düşüyor ve düşmeye devam edecek. Bu anlaşmayla birlikte İran nükleer silaha sahip olmayacak. Petrol fiyatları savaş öncesi seviyelerin de altına düşebilir."

TEDİRGİN EDEN SÖZLER

Varılan anlaşmanın henüz nihai bir metin olmadığını, bir mutabakat zaptı niteliği taşıdığını belirten Trump, askeri müdahale sinyali vererek şu ifadeleri kullandı:

"Anlaşma nihai değil, bu bir mutabakat zaptı. Eğer durumdan hoşlanmazsam yeniden ateş açmaya ve başlarına bomba yağdırmaya başlarız. Eğer iyi davranmazlarsa doğrudan başlarının ortasına bomba yağdırmaya geri döneriz. Çünkü 47 yıldır kötü hareket ediyorlar."

 

Haber Merkezi

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.