Türk Bilim İnsanından, Gereksiz Antibiyotik Kullanımına Son Verecek İcat
Paylaş

Türk Bilim İnsanından, Gereksiz Antibiyotik Kullanımına Son Verecek İcat

Ekleme: 21.06.2024 13:40 Güncelleme: 03.06.2026 16:29
İsveç'te geliştirilen antibiyotik direnç testi, Türk bilim insanı Özden Baltekin'in liderliğindeki ekip tarafından 8 milyon sterlinlik Longitude Ödülü'nü kazandı.

İngiltere'nin prestijli Longitude Ödülü, antibiyotik direncini azaltarak çığır açacak bir icat olan testi geliştiren İsveç'teki ekip tarafından kazanıldı. Özden Baltekin liderliğindeki çalışma, vücuttaki bakteriyi sadece 45 dakikada tespit edebilen nanoçiplerle desteklenen bir test yöntemi üzerine odaklanıyor.

Test, idrar yolu enfeksiyonlarında bakteriyel kökeni ve en uygun antibiyotiği belirleyerek, gereksiz antibiyotik kullanımını önlemeyi hedefliyor. Ayrıca benzer testlerin 3 gün sürebilirken, bu yöntem 45 dakikada yüzde 90 güvenilir sonuçlar veriyor.

Longitude Ödülü, ilk kez 2024 yılında dağıtılan ve Nobel Ödülü'nden 10 kat daha yüksek bir maddi değere sahip olan bir ödül olarak biliniyor. Özden Baltekin, bu başarının antibiyotik direncine karşı önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, testin geliştirilmesi için ödülün büyük fayda sağlayacağını belirtiyor.

 

Haber Merkezi

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.