Türkiye ile Azerbaycan'dan yeni doğal gaz adımı
Paylaş

Türkiye ile Azerbaycan'dan yeni doğal gaz adımı

Ekleme: 01.06.2026 15:03 Güncelleme: 05.06.2026 12:54

Bakü Enerji Haftası kapsamında imzalanan yeni anlaşmayla, 2029 yılından itibaren Azerbaycan Abşeron Sahası'ndan Türkiye'ye 15 yıl boyunca toplam 33 milyar metreküp doğal gaz sevk edilecek.

Türkiye ile Azerbaycan arasında köklü geçmişe dayanan enerji diplomasisi ve stratejik ortaklık ilişkileri, uluslararası enerji piyasalarında dengeleri etkileyecek devasa hacimli yeni bir tedarik anlaşmasıyla taçlandırıldı. 

Küresel enerji krizlerinin gölgesinde bölgesel iş birliklerinin önem kazandığı bir dönemde hayata geçirilen bu kritik hamle, iki kardeş ülkenin enerji hatlarındaki ortaklığını çok daha uzun yıllara yaymayı hedefliyor. Bakü'de gerçekleştirilen üst düzey bir organizasyonda resmiyet kazanan anlaşma, Türkiye'nin ulusal enerji kaynaklarını çeşitlendirme stratejisine büyük bir katkı sunarken, tarafların küresel enerji koridorlarındaki rollerini de pekiştirdi.

2029 YILINDAN İTİBAREN YENİ SEVKİYAT BAŞLAYACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji iş birliğinin Bakü Enerji Haftası'nda yeni bir boyut kazandığını açıkladı. Bakü Enerji Forumu çerçevesinde imzalanan doğal gaz tedarik anlaşmasına göre, Abşeron Sahası'nda gerçekleştirilecek yeni üretim yatırımları kapsamında 2029'dan başlayarak Türkiye'ye toplam 33 milyar metreküp doğal gaz ulaştırılacak. Söz konusu anlaşmanın, Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefini güçlendirmesinin yanı sıra bölgesel ve Avrupa ölçeğinde enerji arz güvenliğine katkı sağlaması bekleniyor.

15 YILLIK ANLAŞMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da yılın başında yaptığı açıklamada Azerbaycan ile yeni doğal gaz anlaşmasına varıldığını duyurmuştu. Bayraktar, anlaşmaya ilişkin değerlendirmesinde, "Azerbaycan'da Abşeron Sahası'ndan her yıl 2,25 milyar metreküplük 15 yıl boyunca da toplam 33 milyar metreküplük bir anlaşma." ifadelerini kullanmıştı. Yatırımların tamamlanmasıyla birlikte devreye girecek olan lojistik akış, her iki ülkenin ekonomik ve ticari hacmine de uzun vadeli ve sürdürülebilir bir ivme kazandıracak.

 

Haber Merkezi

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.