SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti
Türkiye'nin İlk Yörünge Transfer Aracı FGN-TUG-S01 Uzay Görevine Başladı

Türkiye'nin İlk Yörünge Transfer Aracı FGN-TUG-S01 Uzay Görevine Başladı

Hazır

Giriş: 02.12.2025 12:13 Güncelleme: 31.05.2026 02:10
Fergani Uzay tarafından milli imkanlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk Yörünge Transfer Aracı (YTA) FGN-TUG-S01, ABD'den fırlatıldı ve görevine başladı. Araç, yörüngede ateşlenecek dünyanın ilk hibrit roket motoruna sahip.

Fergani Uzay Teknolojileri tarafından tamamen milli imkanlarla geliştirilen Türkiye'nin ilk Yörünge Transfer Aracı (YTA) olan FGN-TUG-S01, uzaydaki görevine resmen başladı. Araç, fırlatmanın ardından ilk telemetri verilerini başarıyla iletti ve ülkenin uzaydaki hareket kabiliyetini başlatma yolunda önemli bir adım attı.

BAŞARILI FIRLATMA VE GÖREV BAŞLANGICI

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar tarafından kurulan Fergani Uzay, milli imkanlarla geliştirdiği FGN-TUG-S01'i, 28 Kasım 2025'te ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarıyla fırlattı.

Türkiye saati (TSİ) ile 21.44’te SpaceX Falcon 9 Transporter 15 roketiyle fırlatılan araç, yaklaşık 81 dakika sonra, TSİ 23.05'te roketten başarıyla ayrılarak görevine başladı.

DÜNYADA BİR İLK: YÖRÜNGEDE HİBRİT MOTOR ATEŞLEMESİ

FGN-TUG-S01, iki kritik ilki bir arada barındırıyor:

  • Türkiye'nin ilk YTA'sı olma özelliği.
  • Yörüngede ateşlenecek dünyanın ilk hibrit roket motoruna sahip olma özelliği.

Araç, görev yörüngesine yerleşmesinin ardından planlanan ilk hibrit motor ateşlemesini gerçekleştirecek. Bu manevra, güvenli ve düşük maliyetli hibrit tahrik sistemi sayesinde uyduların farklı yörüngelere taşınmasını ve görev ömürlerinin uzatılmasını sağlayacak. Bu başarılı deneme ile Türkiye, yörüngede hibrit motor ateşlemesi gerçekleştiren ilk ülke olma yolunda önemli bir adım atmış olacak.

SELÇUK BAYRAKTAR: UZAYDA HAREKET KABİLİYETİNİ BAŞLATACAK

Fırlatma sürecini Milli Teknoloji Merkezi'ndeki Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi'nden takip eden Fergani Uzay CEO'su Selçuk Bayraktar, projeye dair şunları söyledi:

"Uçuş bilgisayarı, güç ve aviyonik sistemler dahil olmak üzere yerli mühendislik ürünü olan YTA'mız, ülkemizin uzaydaki hareket kabiliyetini de başlatacak. Bu görev ayrıca Uluğbey Küresel Konumlama Sistemi hedefimizin altyapısını oluşturacak. 5 yıl içinde 100'den fazla uyduyla, Türkiye ile birlikte dost ve kardeş ülkelere bağımsız konumlandırma ve uzay lojistiği kabiliyeti kazandırmayı hedefliyoruz."

FGN-TUG-S01, alçak irtifadan (yaklaşık 500 kilometre) başlayarak, Fergani Uzay uydularını daha yüksek irtifalardaki (1000+ kilometre) görev yörüngelerine taşıyacak. Aracın tüm kritik sistemleri, Fergani Uzay mühendisleri tarafından yerli tasarım ve üretim olarak geliştirildi.

 

Anadolu Ajansı

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap