Türkiye’de mutfakların vazgeçilmez markalarından biri olan ve market raflarında geniş yer tutan sıvı yağ devi Yudum, el değiştirdi. Yaklaşık 1,5 yıl süren titiz ve stratejik görüşmelerin neticesinde, Yudum markasının yeni sahibi Gaziantep merkezli gıda devi Tiryaki Agro oldu. 2007 yılından bu yana Savola Gıda bünyesinde faaliyetlerini sürdüren marka, bu satın alma ile perakende sektöründeki gücünü artırmayı hedefliyor.
TİRYAKİ AGRO’DAN DEV PERAKENDE ATAĞI
1965 yılında Gaziantep’te temelleri atılan ve bugün tarım ticaretinden enerjiye kadar pek çok alanda faaliyet gösteren Tiryaki Agro, Yudum’u bünyesine katarak perakende kanalındaki varlığını zirveye taşımayı amaçlıyor. Bu dev operasyonun ardından Yudum’un eski sahibi Savola Gıda, Tiryaki Agro’nun stratejik ortağı konumuna gelerek iş birliğini uzun vadeye yaydı.
AYVALIK’TAN DÜNYAYA İHRACAT KAPISI
1975 yılından bu yana Ayvalık’taki tesislerinde üretim yapan Yudum, sadece Türkiye’de değil, küresel pazarda da önemli bir oyuncu. Yıllık 20 bin ton zeytinyağı üretim kapasitesine sahip olan fabrika; ABD, Japonya, İsviçre ve Kanada gibi ülkelerin de dahil olduğu 25’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Yeni dönemde Tiryaki Agro’nun küresel tedarik zinciri ile Yudum’un üretim deneyiminin birleşerek ihracat rakamlarını yukarı taşıması bekleniyor.
GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ VE YENİ STRATEJİ
Satın alma sadece Yudum markasıyla sınırlı kalmadı. Portföyde yer alan Sırma (mısır ve ayçiçek yağı) ile Vala ve Sava markalı margarin üretimleri de Tiryaki Agro bünyesine geçti. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın aktardığı bilgilere göre, bu hamle yerli bir devin küresel ölçekte rekabet gücünü artıracak stratejik bir adım olarak nitelendiriliyor. İki grup arasındaki bu ortaklık, Türkiye sıvı yağ pazarındaki dengeleri de yeniden şekillendirecek.
mynet.com
