Türkiye’nin İlk İklim Kanunu Meclis Gündeminde

Türkiye’nin İlk İklim Kanunu Meclis Gündeminde

Hazır

Giriş: 06.04.2025 12:11 Güncelleme: 06.04.2025 12:11
TBMM, bayram sonrası ilk haftasında Türkiye'nin ilk İklim Kanunu teklifini görüşecek. Düzenleme, sıfır emisyon hedefi ve karbon piyasası içeriyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ramazan Bayramı’nın ardından çalışmalarına hızla devam ediyor. AK Parti tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin ilk "İklim Kanunu" olma özelliği taşıyan kanun teklifi, 8 Nisan Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak.

HER İLDE KOORDİNASYON KURULU KURULACAK

Teklife göre, her ilde vali başkanlığında İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Sera gazı emisyonları, İklim Değişikliği Başkanlığı’nın strateji ve eylem planları doğrultusunda azaltılacak. Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda düzenlemeler yapılacak.

EMİSYON TİCARET SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLECEK

Yeni düzenleme ile Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak. Karbon Piyasası Kurulu, ulusal tahsisat planlarını onaylayacak ve ETS kapsamında ücretsiz tahsisatları dağıtacak. Sera gazı salımı yapan işletmeler, İklim Değişikliği Başkanlığı'ndan izin almak zorunda olacak.

YEŞİL TAKSONOMİ VE SINIRDA KARBON MEKANİZMASI GELİYOR

İklim Değişikliği Başkanlığı, Türkiye’nin “Yeşil Taksonomisi”ni oluşturacak ve teşvik sistemleri geliştirecek. Ayrıca ithal malların gömülü karbon emisyonlarını izlemek amacıyla Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması devreye alınabilecek.

ÇEVREYİ KİRLETENE MİLYONLARCA LİRALIK CEZALAR

Kanunla birlikte çevreye zarar veren faaliyetlere ciddi yaptırımlar geliyor:

  • Emisyon raporu sunmayanlara 1 milyon TL - 10 milyon TL arası ceza
  • Ozon tabakasını incelten madde kullananlara 2,5 milyon TL
  • Florlu sera gazı kullanımına aykırı davrananlara 2,5 milyon TL ve belge yasağı
  • Etiketleme kurallarına uymayanlara 120 bin TL ceza

YABANCI LİDER ZİYARETİ VE KOMİSYON TOPLANTILARI

10 Nisan Perşembe günü Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap edecek.

Ayrıca Meclis’te bu hafta;

  • Kartalkaya Otel Yangını Komisyonu, akademisyenler ve bilirkişilerden bilgi alacak.
  • Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu, Adalet Bakanlığı ve üniversite temsilcilerini dinleyecek.

Salı ve çarşamba günleri ise siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşma yapacak.

 

Anadolu Ajansı

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap