Antalya’da yaşayan Hamide Akman, 1994 yılında anne olduktan kısa süre sonra yakalandığı kalp yetmezliği hastalığıyla uzun süre mücadele etti. 1998 yılında, 24 yaşındaki bir donörden alınan kalbin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde kendisine nakledilmesiyle yeniden yaşama tutundu. Nakil öncesi çevresindekilerin “Ölüme gidiyorsun” uyarılarına aldırmayan Akman, bu operasyonun 28. yılını kutluyor ve Türkiye’de en uzun yaşayan kalp nakli hastası unvanını taşıyor. Akman, "İyi ki de nakil olmuşum. 28 yıldır çok güzel bir hayat yaşıyorum," derken, Prof. Dr. Ömer Bayezid organ bağışının önemini vurguladı: "Organ bağışı bir hayat bağışıdır. Bilinen maddi değerlerle bedeli ölçülemez."
43 KİLOYLA AMELİYATA GİRDİ
Hamide Akman, Peripartum Kardiyomiyopati (PPKM) teşhisi konulmasının ardından, o yıllarda Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid’in yönlendirmesiyle kalp nakli listesine alındı.
Akman, o zorlu günleri şöyle anlattı:
"Herkes dedi ki sen ölüme gidiyorsun. Hani hiç olan var mı? Önünde hiçbir görebileceğin bir şey yok dediler. Dedim öyle de olsa böyle de olsa benim sonum ölüm. Çünkü son günlerimi yaşıyordum. Çok kötüydüm. 43 kiloyla ameliyata girdim ben. İyi ki de nakil olmuşum. İyi ki de şansımı denemişim. 28 yıldır çok güzel bir hayat yaşıyorum."
Nakil sonrası 4 yaşındaki kızını büyüten, okutan ve evlendiren Hamide Akman, şimdi en büyük moral kaynağı olan torunlarına bakmanın mutluluğunu yaşıyor.
TÜRKİYE’DE 1540 KİŞİ SIRA BEKLİYOR
Hamide Akman’ın bu başarısının, organ bağışı bekleyen hastalara umut olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Bayezid, Akman'ın sadece tıbbi bir başarı değil, aynı zamanda bir umut hikayesi olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Bayezid, organ bağışının hayati önemine dikkat çekerek çarpıcı verileri paylaştı:
-
Türkiye'de halen bin 540 kişinin kalp nakli bekleme listesinde olduğu.
-
Bu hastaların 370’inin Akdeniz Üniversitesi bünyesinde takip edildiği.
-
"Organ bağışı bir hayat bağışıdır. Bilinen maddi değerlerle bedeli ölçülemez," dedi.
Bayezid ayrıca, kalp naklinin diğer organ nakillerine kıyasla daha karmaşık olduğunu ve zira beyin ölümü gerçekleşen hastaların yalnızca dörtte birinde kalbin kullanılabildiğini belirterek toplumsal bilincin artırılması çağrısında bulundu.
Hamide Akman’ın hikayesi, Samsun ve Türkiye genelinde organ bağışının hayat kurtarma potansiyelini gösteren en güçlü örneklerden biri oldu. Akman, düzenli ilaç ve doktor kontrolüyle sağlıklı bir hayat sürdüğünü ifade ediyor.
İhlas Haber Ajansı