Türkiye'nin en uzun nehri kuruyor
Paylaş

Türkiye'nin en uzun nehri kuruyor

Ekleme: 18.10.2020 13:58 Güncelleme: 30.05.2026 21:55

Türkiye'nin en uzun nehri olarak bilinen ve Bafra'dan Karadeniz'e dökülen Kızılırmak'ta debi seviyesi oldukça düşerken kuraklık tehlikesi başladı. Son dönemde 'toplu balık ölümleri' yaşanıyor

Sivas'tan doğup, İç Anadolu topraklarını sulayan ve Samsun'un Bafra İlçesi'nde Karadeniz'e dökülen Kızılırmak'ta sular çekilince 'toplu balık ölümleri' yaşanmaya başladı.

Sulama ve balıkçılıkta önemli yeri olan Kızılırmak yatağındaki suların çekilmesiyle kuru bölgeler oluşması da dikkat çekti. Tarım arazilerini sulayan Kızılırmak, aşırı sıcaklar ve baraj kapaklarının da kapanması nedeniyle debisi oldukça düşük akmaya başladı.

Kızılırmak'ın kıyılarında alüvyonlar ortaya çıktı, adacıklar oluştu. Kuraklık 'alarmı' veren nehir, drone ile havadan görüntülendi.

BALIKLAR ÖLMEYE BAŞLADI
Olta balıkçılığı yapan Kemal Işıker, "Eskiden Kızılırmak çok akardı biz çocukken. Adı üstünde kızıl akardı. O vakitler çok balık tutardık eskisi gibi gür akmıyor. Bir baktık ırmağın kenarında hep ölü balık yazık günah. İnsan acıyor ben de bir olta balıkçısı olarak. O da Allah'ın yarattığı bir varlık. Her yer ölü balık kaynıyor. Irmak kesikte olsa az bir şey akıyor. Havasızlıktan ölmedi zannetmiyorum kesinlikle zehir bıraktılar. Yazık günah" dedi.

10  ŞEHİRDEN GEÇİYOR

Uzunluğu 1355 kilometre olan Kızılırmak, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Aksaray, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerken çok sayıda dere ve çayın sularını toplayarak Bafra Burnu‘ndan Karadeniz‘e ulaşır. Başlıca kolları Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak'tır.

Debisi oldukça düşen Kızılırmak'ta 'toplu balık ölümleri' yaşanmaya başladı. İHA

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.