Van Barosu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Saraçhane’de yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Baro, Yavaş’ın söylemlerini “kışkırtıcı ve saygısız” olarak nitelendirdi.
BARO: KÜRT HALKINA SAYGISIZLIK YAPILDI
Van Barosu’nun sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, Yavaş’ın sözlerinin anayasal haklara aykırı olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"İstanbul ilinde toplanma ve gösteri hakları hukuka aykırı şekilde kısıtlanan kitleye yönelik olarak, Şırnak ilinde Nevruz Bayramı’nın barışçıl şekilde kutlanmasını ve emniyet güçleri tarafından çocuklara pamuk şeker verilmesini adeta bir suç işlenmişçesine ifade eden Mansur Yavaş’ın bu açıklamaları hakkında, baromuz tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulacaktır."
Açıklamada ayrıca, Yavaş’ın açıklamalarının anayasal hakların kullanılmasına değil, engellenmesine yönelik bir tavır olduğu vurgulanarak şu görüşlere yer verildi:
"Bu vesileyle, Mansur Yavaş’ın anayasal hakların kullanılmasını değil, engellenmesini gündemine almasını; Kürt halkına yönelik saygısız ve kışkırtıcı tutumunu kınadığımızı belirtir, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."
YAVAŞ’IN SARAÇHANE’DEKİ SÖZLERİ GÜNDEM OLDU
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Saraçhane’de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Dün Doğu’da bir yerde bana göre paçavra olan bayraklar sallanırken, o mitinge gidenlere polisler pamuk şekeri verirken buradaki müdahaleyi doğru bulmuyorum. Emniyet güçlerinden buradaki gençlere de pamuk şekeri ikram etmelerini bekliyoruz.”
Yavaş’ın bu sözleri kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, Van Barosu'nun açıklamasıyla yargı süreci başlatılmış oldu.
Anadolu Ajansı