Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir, hububat tarlalarında, tahılın besin maddesine ortak olan yabancı otların hububat veriminin yüzde 25-30 oranında düşmesine neden olduğuna işaret etti.
Yabancı otla ilaçlı mücadeleye hububatın birleşme döneminde başlanıp, sapa kalkma devresinde son verilmesi gerektiğini belirten Başkan Demir, "Hububat ekili tarlalarda yabancı ot yoğunluğu, ürün verimini önemli ölçüde düşürmektedir. Buğday ve arpaya göre erken çimlenen ve daha hızlı gelişme gösteren yabancı otların zararı tarladaki yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Yoğunluğun çok yüksek olduğu tarlalarda ürünün tamamen yok olmasına ve hasadın güçleşmesine neden olurlar. Yabancı ot tohumları ürün içine karışarak onun satış değerini düşürürler. Yabancı otlar birçok hastalık etmeni ve zararlı böcekler için sığınma, üreme ve beslenme yeri oluşturarak da dolaylı zarara neden olurlar. Bu vesileyle çiftçilerimiz yabancı ot mücadelesini buğdaylar 15-20 santimetre boyunu geçmeden yine sıcaklığının 8 dereceden az 25 dereceden fazla olmayan rüzgarsız ve yağışsız havada yapmalıdır" diye konuştu.
Çiftçilerin ilaçlı mücadele yapmadan önce ilaç kutuları üzerindeki kullanma kılavuzunu iyice okumalarını isteyen İmdat Demir, zirai mücadele dolayısıyla arıcı ve hayvan yetiştiricilerinin de tedbirli olması gerektiğini kaydetti. AA