Borsa İstanbul, 2026 yılının ilk ayında yabancı yatırımcıların güçlü ilgisiyle tarihi bir performansa imza attı. BIST 100 endeksi yüzde 22,9 yükselerek 1997 yılından bu yana en iyi ocak ayı performansını sergilerken, yabancı yatırımcılar yaklaşık 2 milyar dolarlık net alım gerçekleştirdi. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 202,7 puana kadar gerilemesi, yabancı fonların Türk Lirası varlıklara yönelmesinde ana etken oldu.
YABANCILAR BANKA VE HOLDİNG HİSSELERİNE YÖNELDİ
Ocak ayı boyunca yaklaşık 50 milyar dolarlık alım gerçekleştiren yabancıların listesinde bankacılık ve sanayi devleri ilk sıralarda yer aldı. Listenin zirvesinde 266,7 milyon dolarlık alımla Akbank bulunurken, onu 217,7 milyon dolarla Koç Holding ve 201 milyon dolarla Yapı ve Kredi Bankası izledi. Tüpraş, Garanti BBVA ve Turkcell gibi köklü şirketler de yabancıların portföylerine en çok eklediği varlıklar arasında yer aldı.
EN ÇOK SATIŞ YAPILAN HİSSELER BELİRLENDİ
Yabancı yatırımcılar bazı hisselerde ise satış yönlü pozisyon aldı. Ocak ayında yabancıların en çok çıkış yaptığı hisse 141,6 milyon dolarla SASA Polyester oldu. Bu ismi 52,8 milyon dolarlık satışla Pasifik Eurasia Lojistik ve 35,2 milyon dolarla BİM Birleşik Mağazalar takip etti. Gen İlaç, Tera Yatırım ve Türkiye Sigorta gibi şirketler de yabancı satış listesinin üst sıralarında kendine yer buldu.
OCAK AYINDA EN ÇOK ALINAN 10 HİSSE
| Şirket Adı | Alım Tutarı (Milyon Dolar) |
| Akbank | 266,7 |
| Koç Holding | 217,7 |
| Yapı ve Kredi Bankası | 201,0 |
| Tüpraş | 199,6 |
| Garanti BBVA | 158,3 |
| Ereğli Demir ve Çelik | 78,2 |
| ASTOR Enerji | 69,4 |
| Turkcell | 68,1 |
| İş Bankası | 67,4 |
| Migros | 55,6 |
Anadolu Ajansı