Yakakent’te 1715 metrekarelik arazi tartışmasına yanıt: Belediye alamayınca hakkımızı kullandık
Yakakent’te ‘belediye hizmet alanı’ olarak ayrılan 1715 metrekarelik arazinin unutulmadığı, ekonomik gerekçelerle kamulaştırılamadığı öğrenildi. Hak sahipleri de yasal yollara başvurup, ilgili kanun kapsamında arazinin mülkiyetini üstüne aldı.

Samsun’un Yakakent ilçesi Değirmenbaşı mevkiinde bulunan ve imar planında ‘belediye hizmet alanı’ olarak ayrılan 1715 metrekarelik alanla ilgili gazetemizin gündeme getirdiği “Belediye kendi park alanını unuttu mu?” haberine arsa sahiplerinden yanıt geldi.
Samsun’da Belediye kendi park alanını unuttu mu?
Haberde, bölgede yapılan imar uygulaması sırasında Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kapsamında ‘belediye hizmet alanı’ ayrıldı. Ancak bir süre bekleyen alanın belediye adına geçirilmediği, arazi sahiplerinin mülkiyetinde kaldığı öne sürüldü.
ARAZİ SAHİPLERİ AÇIKLAMA YAPTI
Haberimiz üzerine arazi sahipleri açıklama yaptı. Sürecin bölgedeki imar planı ve parselasyon çalışmalarıyla başladığı belirtildi. İmar uygulaması sırasında taşınmazın bir bölümünün ‘belediye hizmet alanı’ olarak ayrıldığı ancak dönemin belediye yönetiminin, ekonomik şartlar nedeniyle söz konusu alanı satın alamadığı veya kamulaştıramadığı ifade edildi.

Yakakent’te 1715 metrekarelik belediye hizmet alanıyla ilgili arazi sahipleri açıklama yaptı. Sürecin yasal haklar kapsamında ilerlediği belirtildi.
Hak sahipleri, belediyenin yasal süre içerisinde kamulaştırma işlemi gerçekleştirememesi üzerine ilgili kanundan doğan haklarını kullandı. Açıklamada, şehir plancılarıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda sürecin ilerlediği kaydedildi.
KAMULAŞTIRMA SÜRECİNE İLİŞKİN KANUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Sürecin dayanağı olarak 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 10. maddesi ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun Ek 1. maddesi gösterildi. İlgili kanunda, imar planlarında ‘belediye hizmet alanı’ olarak ayrılan taşınmazların 5 yıl içerisinde ilgili kamu kurumu mülkiyetine geçirilmesi gerektiği belirtildi.
Bu kapsamda kamusal kullanım amacıyla ayrılan taşınmazların süresi içinde kamulaştırılmaması halinde mülkiyet sahiplerinin yasal haklarını kullanabildiği ifade edildi.
MECLİS KARARIYLA ŞERH KALDIRILDI
Açıklamada, söz konusu alanla ilgili belediye meclisi kararıyla imar durumundaki kısıtlamaların kaldırıldığı, tapu üzerindeki şerhin sona erdirildiği ve alanın yeniden hak sahiplerine intikal ettiği belirtildi. Kamu hizmet alanı olarak ayrılan taşınmazın, yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından halk sahiplerinin kullanımına geçtiği ifade edildi.
İlgili Haberler
Yorumlar (0)
Bu içerik için henüz onaylanmış yorum yok.







