Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde 2015 yılında mağarada bulunan kimliği belirsiz kadının dosyası Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) tarafından yeniden açıldı. Yapılan yüzlendirme çalışması sonucu cesedin, 10 yıldır kayıp olan 3 çocuk annesi Gülizar Bingöl’e ait olduğu tespit edildi. Cinayetle bağlantılı olduğu belirlenen akrabası Mehmet Biroğlu, DNA eşleşmesi sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildi.
JASAT 10 YILLIK DOSYAYI YENİDEN AÇTI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk’in talimatıyla, kayıp şahıslar ve kadın cinayetlerine ilişkin eski dosyalar yeniden incelenmeye başlandı. Bu kapsamda, İl Jandarma Komutanlığı JASAT, Kriminal Şube, Çermik İlçe Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri ortak bir çalışma yürüttü.
KİMSESİZLER MEZARLIĞINDAKİ CESET YENİDEN İNCELENDİ
Ekipler, 2015’te Petekkaya Mahallesi Alacakaya Mermer Ocağı mevkisinde mağarada bulunan ve kimliği belirlenemediği için kimsesizler mezarlığına defnedilen kadının mezarında fethi kabir işlemi gerçekleştirdi. Alınan kemik örnekleri, Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı’nda incelendi.
YÜZLENDİRME TEKNİĞİYLE GERÇEK ORTAYA ÇIKTI
Adli ekipler, cesedin kimliğini belirlemek için yeniden yüzlendirme (facial reconstruction) çalışması yaptı. Bu yöntemle 10 yıldır kayıp olan Gülizar Bingöl’ün kimliği doğrulandı.
Gülizar Bingöl’ün kaybolduğu dönemde ailesi kayıp başvurusunda bulunmuş, ancak yapılan aramalarda bir sonuca ulaşılamamıştı.
AKRABASININ DNA’SI MAĞARADAKİ DNA İLE EŞLEŞTİ
HTS kayıtları, Bingöl’ün kaybolduğu dönemde akrabası Mehmet Biroğlu ile sık sık iletişimde olduğunu ortaya koydu. Biroğlu’nun DNA örnekleriyle, olay yerinden alınan örnekler tam uyum sağladı. Gözaltına alınan Biroğlu, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
BAKAN YERLİKAYA DUYURDU
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayın çözülmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, cinayetin aydınlatıldığını duyurdu.
“JASAT ekiplerimizin titiz çalışması sonucu 10 yıllık bir cinayet dosyası aydınlatıldı. Emniyet güçlerimizi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Demirören Haber Ajansı



