Paylaş

Yeşile düşman olmak

Ekleme: 18.08.2026 10:00

Nâzım Hikmet’in, “Sana düşman, bana düşman” diye başlayan “Düşman” şiiri var, bilirsiniz. Bizim belediyelerimiz de sanki yeşile düşman. Hiçbirinin vatan sevgisinden kuşku duymam elbette. Ve fakat... Bir bilinç eksikliği de var, hiç kuşkusuz. Şehrimin, mezarlıklar dışında kalan ender yeşil alanlarından biri olan Meteoroloji arazisi gitti, biliyorsunuz. Yargı süreci devam ediyor elbette. Ancak arazinin bir bölümünde, o beton kütle gözümüzün önünde yükselmeye devam ediyor. İlkadım’ı betona mahkûm e...

Nâzım Hikmet’in, “Sana düşman, bana düşman” diye başlayan “Düşman” şiiri var, bilirsiniz.

Bizim belediyelerimiz de sanki yeşile düşman.

Hiçbirinin vatan sevgisinden kuşku duymam elbette.

Ve fakat...

Bir bilinç eksikliği de var, hiç kuşkusuz.

Şehrimin, mezarlıklar dışında kalan ender yeşil alanlarından biri olan Meteoroloji arazisi gitti, biliyorsunuz.

Yargı süreci devam ediyor elbette. Ancak arazinin bir bölümünde, o beton kütle gözümüzün önünde yükselmeye devam ediyor.

İlkadım’ı betona mahkûm ettik.

Atakum’dan ne istiyoruz?

Ki Samsun’un aydınlık yüzü olarak kabul ediyoruz Atakum’u.

Orasını neden beton yığınına dönüştürüyoruz, anlamıyorum.

Mimarlar Odası Samsun Şubesi’nin bir önceki dönem başkanı İshak Memişoğlu’nun Kent Haber’de kaleme aldığı yazısında, Yeşilyurt AVM’nin karşı köşesindeki TEDAŞ’a ait idari binalar ile lojmanların, YURTKUR’a devredildikten sonra kız öğrenci yurdu olarak kullanılan alanın imara açıldığını öğrendiğimde tüylerim diken diken oldu.

Öfkelendim yani.

Kız öğrenci yurdunun, kampüs alanlarında değerlendirilebilme ihtimali nedeniyle taşınmasına değil öfkem.

Atakum’un meydanı yok, biliyorsunuz.

Meydan olarak önerilmişti o alan.

Şimdi imara açılacakmış.

Akıl alacak bir iş değil.

İmara açılması düşünülen bir başka alan da günümüzde SASKİ Genel Müdürlüğü olarak kullanılan, eski Köy Hizmetleri 12. Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu alan.

Şaşırdınız değil mi?

Şaşırın.

Ben şaşırdım zira.

İmara açılma sırası Karayolları Bölge Müdürlüğü ile DSİ 75. Şube Müdürlüğü arazilerine gelirse hiç şaşırmayın.

Ben şaşırmayacağım çünkü.

Durun, daha bitmedi!

Atakum’da bir başka yeşil alan da kuvvetle muhtemel yakın bir gelecekte beton bloğa dönüşecektir.

Jandarma Alay Komutanlığı’nın Atakum’dan başka bir yere taşınması planlanıyor. Bunun için Samsun Üniversitesi’nin (SAMÜ) Ballıca Kampüsü’ndeki bir bölüm Jandarma Alay Komutanlığı için ayrılmış.

Plan böyle.

Bugün olmazsa bile yakın bir gelecekte Jandarma da yerinden olacak.

Eskilerin, “Teşbihte hata olmaz” dedikleri gibi, minareyi çalmayı düşünenler kılıfını da şimdiden hazırlama telaşındalar sanki.

Belediyelerimizin borç batağında olduğunu biliyorum.

Kentsel dönüşüm için oluşturulmuş rezerv alanlar bile elden çıkarılmışken, borçları kapatmak amacıyla kamu arazilerinin satılıyor olmasını da anlıyorum elbette.

Ve fakat...

Yeşil alanlardan ne isteniyor?

İşte onu anlayamıyorum.

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.