Bu uygulama ile raporlu olarak düzenli ilaç kullanan hastaların hastaneye gitme ve doktor bekleme çilesi sona erecek. Yıllık reçete dönemi başlayacak ve hastalar artık her 3 ayda bir sadece eczaneye giderek ilaçlarını alabilecekler.
Raporlu ilaç yazdırmak için hastaneden randevu almaya ya da doktor bekleme çilesine son vermek için harekete geçilirken, Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı düzenlemeyle aile hekimlerine raporlu ilaç yazma yetkisi verilecek. Bu sayede, raporlu ilaç alan hastalar, tekrar doktora gitmek zorunda kalmadan aile hekimlerine başvurarak ilaçlarını yeniden reçete ettirebilecekler.
Özellikle diyabet, hepatit B ve düzenli ilaç kullanımı gerektiren kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalar için bu uygulamanın başlangıçta geçerli olacağı belirtiliyor. İlerleyen dönemlerde ise bu kapsamın genişletilerek daha fazla hastalık için raporlu ilaç yazılması planlanıyor.
Doktorlar şu anda raporlu ilaçları 3 aylık olarak yazarken, yeni düzenleme ile birlikte bu süre bir yıl olarak belirlenecek. Hastalar da her 3 ayda bir sadece eczaneye giderek raporlu ilaçlarını alabilecekler.
Raporlu olarak düzenli ilaç kullanan milyonlarca hastanın yaşamını kolaylaştıracak bu uygulamanın önümüzdeki haftalarda başlaması bekleniyor.
Haber Merkezi