YÖK harekete geçti! 23 vakıf üniversitesine inceleme
Paylaş

YÖK harekete geçti! 23 vakıf üniversitesine inceleme

YÖK, yüzde 25’lik zam sınırını aştığı yönündeki şikayetler üzerine 23 vakıf üniversitesinde öğrenim ücretlerini incelemeye aldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerindeki öğrenim ücretlerine yönelik şikayetler üzerine inceleme başlattı. 23 vakıf yükseköğretim kurumu mercek altına alınırken, ara sınıf öğrencileri için belirlenen yüzde 25 zam sınırına uyulup uyulmadığı araştırılacak. Mevzuata aykırılık tespit edilmesi halinde ilgili kurumlar hakkında idari ve adli işlemler uygulanabilecek.

YÖK'TEN 23 VAKIF ÜNİVERSİTESİNE İNCELEME

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, vakıf üniversitelerinde uygulanan öğrenim ücretlerine ilişkin öğrenciler ve veliler tarafından yapılan ihbar ve şikayetlerin ardından harekete geçti.

Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından 23 vakıf yükseköğretim kurumu hakkında inceleme başlatıldı. İncelemenin, özellikle hazırlık ve birinci sınıf dışındaki ara sınıf öğrencilerine uygulanan öğrenim ücretlerindeki artışlara yönelik olduğu belirtildi.

ZAM SINIRI YÜZDE 25

Vakıf üniversitelerinin ara sınıflarında uygulanacak öğrenim ücretlerine ilişkin sınır, 2026-2027 akademik yılı için belirlenmişti.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun Ek 9'uncu maddesine dayanılarak hazırlanan usul ve esaslar kapsamında, Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 8 Temmuz 2026 tarihli kararıyla ara sınıf öğrencilerinin öğrenim ücretlerine yapılabilecek artışın yüzde 25'i geçmemesi hükme bağlandı.

Ancak YÖK'e ulaşan başvurularda bazı vakıf üniversitelerinin bu tavanı aştığı ve öğrencilere mevzuata aykırı zam oranlarının yansıtıldığı iddia edildi.

ÜCRETLER TEK TEK İNCELENECEK

Başlatılan inceleme kapsamında Yükseköğretim Denetleme Kurulu müfettişleri, 23 vakıf yükseköğretim kurumunun 2026-2027 akademik yılı için ilan ettiği öğrenim ücretlerini inceleyecek.

Kurumların açıkladığı ücretlerle öğrencilerden fiilen talep edilen artışlar da karşılaştırılacak.

YÖK, öğrenci aleyhine sonuç doğuran ihbar ve şikayetlerin günlük ve ivedi şekilde değerlendirildiğini bildirdi.

AYKIRILIK TESPİT EDİLİRSE İŞLEM UYGULANACAK

İncelemeler sonucunda mevzuata ve Yükseköğretim Genel Kurulu kararlarına aykırı uygulama tespit edilmesi halinde ilgili vakıf yükseköğretim kurumları hakkında gerekli idari ve adli işlemlerin uygulanacağı belirtildi.

 

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler: YÖK

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.