YÖK'ten Yurt Dışında Eğitim Görenlere Yeni Denklik Düzenlemesi: İlk 400 İçin...
Paylaş

YÖK'ten Yurt Dışında Eğitim Görenlere Yeni Denklik Düzenlemesi: İlk 400 İçin...

Ekleme: 29.03.2024 10:17 Güncelleme: 31.05.2026 02:37

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışında eğitim görenleri ilgilendiren önemli bir düzenlemeye imza attı. Hürriyet Gazetesi yazarı Nuran Çakmakçı'nın YÖK Başkanı Erol Özvar'a yaptığı görüşmeye dayanarak verdiği habere göre, YÖK'ten yapılan açıklamada...

Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin uygulanması konusundaki tereddütleri gidermek amacıyla belirlenen usul ve esaslara göre:

  • İlk 400 sıradaki üniversitelerden mezun olanlar doğrudan denklik alabilecekler. Bu kapsamda, üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400'de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar denklik için başvurabilecekler.

  • İlk 1000 sıradaki üniversiteler için ise mezunlardan YKS'ye girme zorunluluğu aranmayacak. Bu durum, başarı şartı aranan bölümlerde de geçerli olacak. Yani ilk 1000 sıradaki mezunlar, YKS'ye girmeksizin denklik başvurusu yapabilecekler.

  • Ancak ilk 1000 sıradaki olmayan üniversitelerden mezun olanlar için YKS'ye girme ve başarı şartı aranacak. Bu durum özellikle tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları için geçerli olacak.

YÖK tarafından yapılan açıklamada, yönetmelik değişikliğinin, başarı sıralaması şartı aranmayan programlarla ilgili kısıtlayıcı bir düzenleme getirmediği vurgulandı.

Açıklamada, bu alanlarda yapılacak denklik başvurularının önceden belirlenen standart prosedürler doğrultusunda değerlendirileceği ve müracaatların bireysel olarak inceleneceği belirtildi.

 

www.hurriyet.com.tr

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.