Samsun Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart yerel seçimlerinden önce içme suyuna yüzde 15 indirim kararı almıştı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası göreve gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, içme suyuna yüzde 25, sayaç okuma bedeline ise yüzde 150 zam yapıp zammın her ay TÜFE oranında güncellenmesi kararı almıştı. Karara tepkiler sürerken, davalık olan su zammında 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği ret kararı, itiraz yolu kullanılarak karar üst mahkemeye taşındı.
FATURALAR ŞİŞMEYE DEVAM EDİYOR
Samsun'da vatandaşların evlerine gönderilen su faturaları ise şişmeye devam ediyor. 31 Mart yerel seçimleri öncesi konutlarda suyun metreküp fiyatı 3 lira 18 kuruştan, 3 lira 97 kuruşa yükseltilmişti. TÜFE oranında her ay faturalara yapılan otomatik zam ile birlikte suyun metreküp fiyatı geçtiğimiz ay 4 lira 2 kuruşa yükselmişti. Kasım ayında gelen faturalarda ise vatandaşlar büyük bir şok yaşadı. Samsun'daki birçok vatandaşın faturası 100 liranın üzerinde geldi. Gelen fatura ile şaşkına dönen vatandaşlar, suyun metreküp fiyatının 4 lira 9 kuruş olarak güncellendiğini gördü.
HER KALEMDE ZAM VAR
Haziran'da bir aboneden alınan atık su bedeli 13 lira 52 kuruş iken, Temmuz ayında 16 lira 55 kuruşa, Kasım'da 19 lira 38 kuruşa yükseldi. Haziran'da olan 1 lira okuma bedeli, Temmuz'da 2 lira 50 kuruşa yükseltildi. KDV oranında su faturasında 4 lira zamlandı. Yeni zamlı faturalar birçok aileyi adeta mağdur etti. Birçok vatandaş su faturalarını ödemekte zorlandığını belirtti. Vatandaşlar, "Su faturası adeta dolarla yarışır oldu. Böyle birşey olabilir mi? İyi yönetilemeyen belediyenin faturası halka fatura edilebiliyor. Yazıklar olsun. Garip gureba bu faturaları nasıl ödeyecek? Bu mu gönül belediyeciliği. Bu zamcılık belediyeciliğidir " dedi.
İŞTE ZAM ORANLARI;



Haber: Zekeriya FIRAT