SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
AfB Dönem Başkanı Sall: Afrika, yeni bir soğuk savaşın merkezi olmak istemiyor

AfB Dönem Başkanı Sall: Afrika, yeni bir soğuk savaşın merkezi olmak istemiyor

Hazır

Giriş: 20.09.2022 19:29 Güncelleme: 30.05.2026 21:55
Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı Macky Sall, Afrika'daki terör sorunuyla mücadelede küresel desteğin önemine dikkat çekerek, "Afrika yeni bir soğuk savaşın merkezi olmak istemiyor." dedi.

Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu'nda konuştu.

AfB Dönem Başkanı Sall, Afrika'da giderek artan terör sorununun sadece kıtanın problemi değil küresel bir tehdit olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Afrika dahil uluslararası barış ve güvenliğin garantörü olduğunu anımsatan Sall, Konsey'i daha etkili mekanizmalarla Afrika'da terörle mücadelede desteğe davet etti.

Sall, AfB'nin Zimbabve'ye uygulanan yaptırımları kaldırmasını talep ettiğini ve bu yaptırımların ülke halkında adaletsizlik duygusunu körüklediğini vurguladı.

BM'nin zamanın ruhuna ve ihtiyaçlarına daha uygun bir yönetişim benimsemesinin zamanının geldiğine işaret eden Sall, Afrika ülkelerinin BM Güvenlik Konseyi'nde yer alma talebini de desteklemek gerektiğini ifade etti.

"Afrika yeni bir soğuk savaşın merkezi olmak istemiyor"
Sall, Afrika'daki 1,5 milyar kişinin hayatını etkileyen kararların alındığı G20 içinde de AfB'nin yer alması talebini bir kez daha hatırlattı.

AfB Dönem Başkanı Sall, iklim değişikliğinin Afrika ülkeleri üzerindeki etkilerine de işaret ederek, dünyayı en az kirleten ve sanayileşme konusunda en geride kalan Afrika'nın bu açığı kapatmak adına fosil yakıtlar gibi doğal enerji kaynaklarını kullanmasının son derece adil ve makul olduğunu da dile getirdi.

Sall, Afrika'nın tüm ortaklarıyla karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki içerisinde çalışmaya hazır olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Afrika, kendi tarihinin yükünü yeterince taşıdı. O nedenle şimdi yeni bir soğuk savaşın merkezi olmak istemiyor. Afrika artık ortakları için istikrar ve fırsatlar sunmak istiyor. Elbette kıtanın istikrara kavuşması için çözülmesi gereken sorunları göz ardı etmiyoruz ancak şunu söylemek istiyorum; 30 milyon kilometrekareye sahip, dünyadaki ekilebilir arazinin yüzde 60'ından fazlasını barındıran, yer altı zenginlikleri, su kaynakları olan Afrika'da birçok fırsat ve çözüm var."

Sall, farklılara saygı duyarak ve birlikte çalışarak BM'ye güç ve enerji kazandıracaklarını sözlerine ekledi.   AA

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap