Bankacılık verileri, vatandaşların kredi ve borçlanma araçlarına yönelimindeki artışı ortaya koydu. BDDK bünyesindeki Fintürk tarafından açıklanan verilere göre, 2026 yılının nisan-haziran döneminde kredili mevduat hesapları, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinde yükseliş yaşandı. Özellikle kamuoyunda “ek hesap” olarak bilinen kredili mevduat hesaplarındaki artış, bireysel borçluluğun önemli göstergelerinden biri oldu.
EK HESAP KULLANIMI YÜZDE 10,4 ARTTI
Fintürk verilerine göre, 2026 yılının ikinci çeyreğinde kredili mevduat hesapları yılın ilk üç ayına göre yüzde 10,4 arttı. Toplam ek hesap borcu 918,7 milyar liraya yükselirken, yıllık artış oranı ise yüzde 52,4 olarak gerçekleşti.
KREDİ KARTI BORÇLARI 3,3 TRİLYON LİRAYA ULAŞTI
Vatandaşların borçlanmasındaki artış yalnızca ek hesaplarla sınırlı kalmadı. Bireysel kredi kartı borçları aynı dönemde yüzde 8,8 artarak 3,3 trilyon liraya çıktı. İhtiyaç kredilerinde de yükseliş devam etti. Üç aylık dönemde yüzde 5,9 artan ihtiyaç kredilerinin toplam büyüklüğü 1 trilyon 646 milyar liraya ulaştı.
EK HESAP BORCUNDA ZİRVEDEKİ İLLER BELLİ OLDU
Verilere göre ek hesap borçlarında yıllık artış oranının en yüksek olduğu il Adıyaman oldu. Adıyaman’ı sırasıyla Osmaniye ve Hatay takip etti. Kredi kartı borçlarında da Adıyaman öne çıkarken, ihtiyaç kredilerinde en hızlı artış Ordu’da kaydedildi.
BANKACILIK BORÇLARINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR
BDDK verileri, vatandaşların finansman ihtiyaçlarını karşılamak için ek hesap, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi kullanımının arttığını gösterdi. Kredi kullanımındaki yükseliş, bireysel borçların bankacılık sektöründeki ağırlığının artmaya devam ettiğini ortaya koydu.
Kaynak: Haber Merkezi



