Ekonomi

'Genç girişimciler arıyoruz'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye 100 Yarışması'nı kazanan şirketlerin girişimcilere rol model olmasını isterken, Sanayi Bakanı Varank 146 genç girişimciye 200 bin lira hibe vereceklerini müjdeledi. Ticaret Bakanı Pekcan da, "e-ticarette kadın gir...

4 dk okuma
'Genç girişimciler arıyoruz'
Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde belirlenen Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) ev sahipliğinde düzenlenen programla açıklandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadelenin ilk ateşini yakmasının 100. yılı dolasıyla Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, TOBB'a bağlı 365 oda ve borsa ile TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu üyeleri katıldı. 

1919 RUHU İLE SARILMALIYIZ

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Türk iş dünyası olarak 1919'dan 2019'a aynı ruh, aynı inançla çalışmayı sürdürüyoruz. 100 yıl sonra şimdi, ekonomik alanda bir istikbal mücadelesi veriyoruz. 100 sene önceki ruhu iyi anlamalıyız. Türk milleti birbirine sarıldıkça kazanmış, dağıldıkça kaybetmiş. O halde Samsun'da başlayan bu ruhu, bu azim ve inancı tekrar kazanmalı ve birbirimize sarılmalıyız" dedi.

68 ÜLKEYE İHRACAT

Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "İşte bu salonu dolduran şirketler bu alanda müthiş bir başarı kaydetti. Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin bu dönemdeki ortalama büyümesi, yüzde 605. Türkiye'deki milli gelir artışının 18 katı. Çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise ortalama yüzde 332 artırdılar. 2017 yılında her bir şirket ortalama 60 milyon TL'lik satış yaptı, yine her biri ortalama 93 kişiye istihdam sağladı. Yüzde 63'ü, 68 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.  Hem genç hem yenilikçi hem de sürdürülebilir şirketler."

DOĞRU İŞ MODELİ 

Söz konusu 100 şirketin yaş ortalamasının 11,5 olduğunu, bu firmaların herkesin bildiği işleri çok farklı anlayışla yaptıklarının altını çizen Hisarcıklıoğlu, dijital teknolojiyi çok iyi kullandıklarını, çalışanların eğitimine ayırdığı kaynağı masraf olarak görmediklerini ve yüksek bir çevre bilinciyle "sıfır atık" anlayışıyla çalıştıklarına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, "Bölgesel dağılım dikkat çekici. Listede 3 büyük şehir dışında 22 şehrimizden şirketler var. Anadolu'nun yükselişi, burada da açık şekilde görülüyor. Sektörler açısından da yine ilginç bir dağılım var. Listede bilişimden telekoma, inşaattan lojistiğe, gıdadan tekstile, plastikten makineye kadar çok sayıda farklı sektörden şirketler bulunuyor. Bu çeşitlilik, aslında ülkemizde her sektörde fırsatlar olduğunun, doğru iş modeliyle her sektörde başarının yakalanabileceğinin en güzel ispatı" ifadelerini kullandı.

ONLAR ROL MODEL ŞİRKETLER

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketini herkese tanıtıyoruz. Yatırımcıya ve müşteriye daha kolay ulaşmalarını sağlıyoruz. Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da aktif olmaları, ihracat yapmalarını istiyoruz. Bu çağda zenginleşmenin, kalkınmanın anahtarı girişimcilik. Girişimcilik heves işi. Türkiye 100 yarışmasıyla girişimci rol modellerimizin sayısı artsın istiyoruz. Buradaki her şirket, yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. Bütün gençlerimizin, kadınlarımızın bu salondaki başarı hikayelerini duymalarını istiyoruz. Duysunlar ki; onlar da girişimci olmaya daha fazla heves etsinler" dedi.

DEĞİŞİME SEYİRCİ KALAMAYIZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, "Kalkınmanın dinamosu ve işsizliğin panzehiri girişimciliktir. Bakanlık olarak bir yandan girişimcilik anlayışını yerleştirmeye çalışırken, bir yandan da girişimcilerimize destek oluyoruz. Teknoloji çağında her şey çok çabuk değişir ve dönüşürken, ekonominin ve ticaretin kuralları yeniden yazılırken; biz bu değişimlere seyirci kalamayız" dedi.
Bakan Varank, şöyle konuştu; "Girişimcilerimize destek vermekle kalmıyor, onların Ar-Ge ve yenilikçilik becerilerini de teşvik ediyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK gibi ilgili ve bağlı kuruluşlarımızla üretmek isteyen, iş kurmak isteyen, işini büyütmek isteyen birçok firmaya ve girişimciye el uzatıyor, destek oluyoruz. Gençlerimize sesleniyorum. Durmak, pes etmek, duraksamak, ağırdan almak yok. Hele hele 'biz yapamayız, biz beceremeyiz' demek hiç yok."

GENÇLERE BAYRAM MÜJDESİ

Bakan Varank, "Genç girişimcilerimize müjdelerini Gençlik ve Spor Bayramı'nda vermek istiyorum. 50 milyon liralık bütçe ayırdığımız, TÜBİTAK bireysel genç girişim programının, ikinci çağrısı da sonuçlandı. İnşallah teknoloji odaklı proje yürüten 146 genç girişimcimize 200 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe desteği vereceğiz" dedi.

E-TİCARET'TE KADINLARI
ÖN PLANDA İSTİYORUZ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Küresel ekonomi gerçekten çok önemli bir dönemden, bir gelişim ve dönüşüm döneminden geçiyor. 20 sene öncesine kadar, dünyanın en karlı 20 şirketi arasında sadece otomotiv ve enerji şirketleri vardı. Bugün, dünyanın en karlı şirketi arasında çoğunluğunu bilişime, teknolojiye, yazılıma ve yüksek teknoloji ürünleri üreten yeni girişimcilik fikirleri olan firmalara verdiğini görüyoruz. Girişimcilik ve inovasyon sonucunda ortaya çıkan yeni teknolojiler, küresel ekonominin oyuncuları pozisyonuna gelmiş durumdalar" şeklinde konuştu.

E-ticarette kadınların daha fazla yer alması için çok hızlı adımlar attıklarını ifade eden Bakan Pekcan, "Girişimcilerimizin yanındayız. Katma değeri yüksek, markalı ürün ihracatımızı teşvik etmek üzere desteklerimizi bu sene 3 milyar 104 milyon TL'ye çıkartmış bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.  Recep MOL - Yunus KILIÇ

KaynakHABER MERKEZİ

Yorumlar (0)

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Bu içerik için henüz onaylanmış yorum yok.