SAMSUN | Hedef Halk Gazetesi Köşe Yazarı Cemil Ciğerim, "Kırk yıllık kani olur mu yani?" atasözü, bir kişinin uzun yıllar boyunca değişmeyen huy ve karakterinin, bundan sonra da değişmeyeceğini ifade eder. İyi alışkanlıklara sahip bir kişinin bu huylarından vazgeçmeyeceği vurgulanır.
Bu atasözü, Tokatlı Ebubekir Kani Efendi’ye dayandırılır. Osmanlı döneminde devlet hizmetinde bulunan Kani Efendi, şakacı ve nüktedan bir kişilik olarak bilinir. Hikaye, Kani Efendi’nin Silistre’de görev yaptığı dönemde bir Rum kızına olan aşkıyla bağlantılıdır. Kızın ailesi, evlilik için Kani’nin Hristiyan olmasını şart koşar. Bu teklife karşı Kani’nin verdiği zekice cevap, atasözüne kaynak olmuştur: “Kırk yıllık Kani, olur mu Yani?”
Kani Efendi’nin şakacılığı, mezar taşına kadar uzanır. Vasiyeti üzerine Eyüp Sultan Mezarlığı’ndaki mezar taşında “Fatiha” yazısı bulunmamaktadır.
YAZININ TAMAMI LİNKTE
TIKLA OKU | İşte Cemil Ciğerim'in "KIRK YILLIK KANİ OLUR MU YANİ?" başlıklı köşe yazısı
Haber Merkezi