EYT düzenlemesini kaçıran milyonlarca çalışan için kademeli emeklilik tartışmaları sürerken, SGK Uzmanı Ersin Bayav’dan dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Bayav, kademeli emeklilik düzenlemesinin 2027 yılında yasalaşabileceğini öne sürdü.
2027 YILINDA YASALAŞACAĞINI ÖNE SÜRDÜ
SGK Uzmanı Ersin Bayav, NOW TV’de yayınlanan “Çağla ile Yeni Bir Gün” programına 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi bulunan ve EYT kapsamına giremeyen çalışanların durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bayav, 9 Eylül 1999 ile 30 Eylül 2008 arasında sigorta girişi bulunanların mevcut sistem nedeniyle daha uzun süre beklemek durumunda kaldığını ifade etti.
Kademeli emeklilik konusunda çalışmaların “Emeklilikte Referans Tablosu” üzerinden sürdüğünü belirten Bayav, yaklaşık üç yıllık mücadelenin ardından söz konusu tablonun 2027 yılında yasalaşmasını beklediğini söyledi.
8 YILLIK GEÇİŞ FORMÜLÜ GÜNDEMDE

Bayav’ın aktardığı formüle göre kademeli emeklilik düzenlemesinin 8 yıllık geçiş süreci içerisinde uygulanması öngörülüyor.
Bu süreçte her yıl 300 bin ila 500 bin kişinin kademeli olarak sisteme dahil edilmesi hedefleniyor.
Bayav, bu yöntemin devlet açısından oluşabilecek ani mali yükün önüne geçilmesini ve yaklaşık 4,5 milyon kişinin kademeli şekilde emeklilik hakkına ulaşmasını amaçladığını belirtti.
“HEMEN EMEKLİLİK BEKLENTİSİ YOK”
Bayav, kademeli emeklilik talep eden kişilerin tamamının aynı anda emekli olmayı beklemediğini ifade etti.
EYT kapsamında bazı kişilerin 5 bin ila 5 bin 900 prim günüyle emeklilik imkanına kavuştuğunu hatırlatan Bayav, EYT dışında kalan bazı çalışanların ise prim günlerinin 10 bine yaklaştığını söyledi.
Bayav, bu grubun temel talebinin 43-44 yaşlarında emeklilik hakkına kavuşmak olduğunu aktardı.
HENÜZ YASALAŞMIŞ BİR DÜZENLEME YOK
Bayav’ın 2027 yılında yasalaşacağı ve 8 yıllık geçiş formülünün uygulanacağı yönündeki ifadeleri, kendi değerlendirme ve öngörülerine dayanıyor.
Bu nedenle söz konusu formülün şu aşamada yürürlüğe girmiş bir emeklilik düzenlemesi olmadığı belirtiliyor.
Kaynak: Haber Merkezi