CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada geçmişte milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde bu konu üzerinden haksız eleştiriler yapıldığını ve algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Kılıçdaroğlu, gerçekleri kamuoyuyla paylaşmanın zorunlu hale geldiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, kürsü dokunulmazlığı dışında hiçbir dokunulmazlığı doğru bulmadığını söyledi.
“GERÇEKLERİ PAYLAŞMAK ZORUNLULUK HALİNE GELDİ”
Kılıçdaroğlu, son dönemde geçmişteki milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması süreci üzerinden eleştiriler yapıldığını belirtti.
CHP lideri, “Son dönemde geçmişteki milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması süreci üzerinden yapılan haksız eleştiriler ve oluşturulmaya çalışılan algılar karşısında, gerçekleri ilk günkü netliğiyle halkımızla paylaşmak bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.
“KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI DIŞINDA DOĞRU BULMUYORUM”
Kılıçdaroğlu, dokunulmazlık konusundaki yaklaşımını bir kez daha yineledi.
Kılıçdaroğlu, “Şu anda hiçbir dokunulmazlığı olmayan ve Erdoğan'ın açtığı birçok davada onlarca yıl hapis cezasıyla yargılanan, bir kısmından da ceza almış bir siyasetçi olarak tekrar söylüyorum; kürsü dokunulmazlığı dışında hiçbir dokunulmazlığı doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.
NOTER BEYANI VURGUSU
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 22. dönem milletvekilleri ve aday adaylarının noter huzurunda verdikleri beyana da dikkat çekti.
Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin ve aday adaylarının dokunulmazlık ayrıcalığından faydalanmayacaklarını beyan etmelerinin, konuya bakışlarının göstergesi olduğunu ifade etti.
2016 SÜRECİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME
2016 yılındaki dokunulmazlıkların kaldırılması sürecine değinen Kılıçdaroğlu, söz konusu kararın iddia edildiği gibi siyasi bir teslimiyet olmadığını söyledi.
Kılıçdaroğlu, “Bu karar, iddia edilenin aksine, siyasi bir günah veya teslimiyet değil; iktidarın elindeki en büyük propaganda silahını elinden alma hamlesiydi” dedi.
“SUÇLANMASI GEREKEN MUHALEFET DEĞİL”
Kılıçdaroğlu, o dönemki anayasal ve yasal sürece göre dokunulmazlığı kaldırılan bir siyasetçinin tutuksuz yargılanması gerektiğini belirtti.
CHP lideri, “Burada suçlanması gereken muhalefet değil, hukuku katleden Saray rejimidir. Bu sürecin perde arkasını, hukuki boyutunu ve o günkü siyasi iklimi en iyi bilen kişilerden biri de Selahattin Demirtaş'tır” ifadelerini kullandı.
DEMİRTAŞ VE AİHM KARARLARI MESAJI
Kılıçdaroğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması ve Selahattin Demirtaş’ın özgürlüğü için mücadele ettiklerini söyledi.
Kılıçdaroğlu, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması ve Demirtaş'ın özgürlüğü için meydanlarda, Meclis kürsülerinde ve Adalet Yürüyüşü'nde her zaman en ön safta mücadele ettik” dedi.
“MUHALEFETİ BÖLME OYUNU”
CHP lideri, dokunulmazlık meselesinin kamuoyunda yalan ve yanlış bilgilerle işlendiğini savundu.
Kılıçdaroğlu, bu tutumun bilerek ya da farkında olmadan iktidara hizmet ettiğini belirterek, demokratik muhalefeti zayıflatmaya yönelik girişimlere karşı mücadele edeceklerini ifade etti.
“HAKLARINI SONUNA KADAR ARAYACAĞIM”
Kılıçdaroğlu, açıklamasında Demirtaş, Selçuk Kozağaçlı, Can Atalay, Gezi tutukluları ve tutuklu belediye başkanlarıyla ilgili de mesaj verdi.
Kılıçdaroğlu, “Buradan bir kez daha ilan ediyorum: Demirtaş'ın, Selçuk Kozağaçlı'nın, Can Atalay'ın, Gezi tutuklularının, haksız yere tutuklu bulunan bütün belediye başkanlarımızın ve bu milletin her bir üyesinin hakkını sonuna kadar arayacağımı bilmenizi isterim” dedi.
“HERKES İÇİN ADALET DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamasının sonunda adalet ve hukuk vurgusu yaptı.
Kılıçdaroğlu, “Bu ülkede tek bir adaletsizlik, tek bir mazlum kalmayana dek; herkes için adalet, herkes için hukuk demeye inatla ve kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
İhlas Haber Ajansı