SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
Makine ihracatı 8 ayda 16,1 milyar doları aştı

Makine ihracatı 8 ayda 16,1 milyar doları aştı

Hazır

Giriş: 19.09.2022 12:37 Güncelleme: 30.05.2026 21:55
Türkiye'nin makine ihracatı 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 artarak 16,1 milyar dolara ulaştı.

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye'nin makine ihracatındaki geçen ay da devam etti. Makine imalat sanayisinin ocak-ağustos ihracatı 16,1 milyar dolara ulaştı. İhracat artışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 olarak gerçekleşti.

Temmuzda düşüş yaşanan Almanya'ya gerçekleştirilen makine ihracatı ağustosta yeniden yükselirken, geride kalan 8 ay göz önüne alındığında Almanya ve ABD'ye yapılan toplam makine ihracatı 3 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin makine ihracatında rekor kırmaya devam eden ve yüzde 28,2 artış yaşanan Rusya, yıl bitmeden Birleşik Krallık ve Fransa'yı geçerek Türkiye'den en çok makine ithal eden ülkeler arasında dördüncülüğe yerleşeceğinin işaretini verdi.

"Enerjide dönüşümü hızlandırmak zorundayız"
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, AA muhabirine verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, hayatın hemen her alanında enerji sıkıntısı ile karşı karşıya kalan Avrupa ülkelerinin, Türkiye'nin üretim altyapısından ve rekabetçi fiyatlarından yararlanmak istemesinin doğal olduğunu söyledi.

Enerjinin sadece Avrupa'nın değil tüm dünyanın sorunu olduğunu ve ucuz olmadığını dile getiren Karavelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerjinin ülkemizde ciddi oranlarda sübvanse edilmesinden memnuniyet duyarken, bu durumun ne kadar süre daha ve ne pahasına sürdürülebileceğini göz ardı edemeyiz. Enerji bedellerinin gerçek seviyelerine yaklaştığı bir durumda rekabetçi kalamayacak sektörlerdeki dönüşümü hızlandırmak, yatırım ihtiyaçlarını hızla karşılamak zorundayız."

"Makine imalatı Türkiye için forvette en iyi aday"
Kutlu Karavelioğlu, katma değerli üretimin önemine değinerek, "İthalat bağımlılığı en düşük sektörlerimizden makine imalatı, gerek OECD'de 6'ncı sırada yer alan yüzde 76'lık yerlilik oranıyla, gerekse düşük enerji ihtiyacı ve karbon emisyonu sayesinde, Avrupa ülkelerinin savunmada açıklar verdiği bu mücadelede Türkiye için forvette en iyi aday olarak öne çıkıyor." diye konuştu.

İhracat için kritik önemde olan AB'nin bundan sonraki ticaret anlaşmalarına iklim, çevre ve işçi haklarının korunmasına yönelik hükümler ekleyeceğinin de unutulmaması gerektiğine işaret eden Karavelioğlu, AB ile ticaretin işletmelere sürdürülebilirlik konusunda yeni ödevler getirdiğini, enerjilerinin daha büyük kısmını artık bu konulara ayırmaları gerektiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinin ithalat yaptığı firmalara getirdiği sosyal sorumluklara değinen ve Almanya tarafından küresel tedarik zincirlerinde insan haklarının korunması amacıyla hazırlanan Tedarik Zinciri Yasası'na değinen Karavelioğlu, "Makine sektörümüz, AB sanayi ile entegrasyonda en ileri düzeye ulaşmış konumuyla, Türkiye'de bu gelişmeye en hazır aktör durumunda. Bizim sektörel kültürümüz, insan onuruna yakışır çalışma konusunda sadece ihracatçıları değil, tüm imalatçıları sorumlu tutuyor." ifadelerini kullandı.

"Çin hariç makine dış ticaretimiz açık vermiyor"
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Karavelioğlu, makine ithalatının temmuzda yüzde 9'luk artışla 2,8 milyar doları bulduğunu işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Makine ithalatı son 12 aylık dönemde yüzde 6,5 artışla 35,2 milyar dolara yükseldi. Yıl sonunda makine dış ticareti açığımız 10 milyar dolara yakın olacak ve bu fark Çin ile olan makine dış ticaret açığından kaynaklanacak. Bu ülke ile makine ticaretimiz ne yazık ki tek taraflı sürüyor; Türkiye hep alıyor, hiç satamıyor. Revaçta tabirle, 'Çin hariç makine dış ticaretimiz açık vermiyor'. İleri ülkelerin başta makine olmak üzere bütün imalat sektörlerini özellikle Uzak Doğu'nun haksız rekabetinden korumak üzere ithalat ve kamu alımları mevzuatı içine işçi haklarını ve sübvansiyonları da soktuğu bir dönemde, tedbirleri sıkılaştırmakta geri kalmamız telafisi imkansız sonuçlar doğurabilir." AA

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap