Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğr. Üyesi, Prof. Dr. Yavuz Bayram, kendisinin de mağduru olduğu 28 Şubat darbesinin 28'nci yıl dönümü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.
1996 yılında Samsun OMÜ'ye bağlı olan Amasya'daki Eğitim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığını, 28 Şubat sürecinde işinden olduğunu ifade eden Bayram, belediyede hizmetli statüsünde çalışmak zorunda kaldığını söyledi.
Darbe dönemini anlatan Prof. Dr. Bayram, "Birçok arkadaşımız o dönemde mağduriyet yaşadı. Öğretim üyelerine o dönemde diş geçiremeyenler, asistanlara yüklenmişti. Arkadaşlarımız hem ekonomik hem sosyal açıdan hem de psikolojik sıkıntılar yaşadı. 70 küsur asistan arasında ben de vardım. Üniversitemizde doktoramızı bitirmiş, öğretim üyesi olmayı beklerken bize de aynı davranıldı. 28 Şubat psikolojik bir harekattı. Kendileri gibi düşünmeyenleri bastırmaya, yıldırmaya, vazgeçirmeye yönelik bir hareketti. Üniversiteden ayrılınca hepimiz ekonomik anlamda sorunlar yaşadık. Biz oradan ayrılınca Amasya Belediyesi'nde 'hizmetli' statüsünde çalıştık. 6 aylık bir görev yaptım. O günkü hatıralarımı saklıyorum" diye konuştu.
O dönem mağdurlarında halen mesleğini yapamayanların olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz Bayram, "En çok kadınlar mağdur oldu. Hiç öğretmenliğe atanamayanlar var. O zaman insanlara, kadınlara, genç kızlara ‘Arabistan'a gidin' diyenleri unutmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı