Samsun'da yapımı yılan hikayesine dönen 2017'de temeli atılan Salıpazarı Barajı'nın bitirilememesi nedeniyle, yine Salıpazarı, Çarşamba ve Terme'de tarım arazileri, etkili olan sağanakta sele teslim oldu. Çeltik, mısır, soya, fındık ve diğer tarım ürünlerinde kaybın büyük olduğu bildirilirken, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'de hasar tespit çalışmalarına başladı.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, "Salıpazarı Barajı'nı bitirin" çağrısı yaptı. Sel felaketini her dönem yaşadıklarını belirten Ziraat Odası Başkanları, " Çeltik, mısır, soya, fındık ve tarım ürünlerinde zarar büyük. Hasar tespit çalışmalarına başlandı "dedi.

ERGÜN: DSİ KANALLARI AÇMADI
Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, "Salıpazarı Barajı'nın bir an önce bitirilmesi konusunda çok çağrı yaptık. Ama yıllar geçmesine rağmen bir adım atılmadı. Yine sel kabusunu yaşadık. Tarım arazileri sular altında. Sarı çizmelerini giyip yine araziye çıktılar, ancak icraat yok. Çeltik, soya, fındık ve diğer tarım ürünlerinde büyük zarar var. Sanayi esnafımızın durumu kötü. Baraj yapılmadığı sürece biz bu afeti yaşamaya devam ederiz. DSİ'ye kanalları temizlemesi için 29 yıldır çağrı yapıyoruz ama sesimizi duyan yok "dedi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ise, Salıpazarı Barajı'nın bir an önce bitirilmesi çağrısı yaptı. Ersoy, "Çeltik, mısır ve fındıkta zarar var. Bazı yerlerde heyelanlar oldu. Ekimi yeni yapılan pahalı mısır tohumları da gitti. Tarım İlçe Müdürü ile hasar tespiti yaptık. Çiftçilerin başvuruları var. Başvurular üzerinden şunu söyleyebiliriz, 150 dönümden fazla zarar var. Tarım Müdürümüzlede inceleme yapacağız "dedi.

ÇİFTÇİLER İSYANDA
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Aydemir, “Yeşilırmak Nehri'nin ana yatağı şu anda suyun altında. Biber, patlıcan, buğday ve fındık bahçelerimiz var. Fındıklarımız da su altında. Evler de su altında. Şu anda Yeşilırmak yüzde yüz dolmuş durumda. Biz yıllardır bu sel ile yaşıyoruz. Devlet Su İşleri'ne özellikle bu meteoroloji yağış bilgisini verildiğinde, kanalların ve Yeşilırmak'ın önlerinin temizlense bu kadar bir zarar olmazdı. Ancak her zaman aynı şeyleri söylüyoruz, aynı şeyleri yaşıyoruz.Çiftçilerimiz de sonuç itibariyle bizi suçluyor. Biz yetkililere muhtarlar vasıtasıyla bildirdik. Zaten girdi maliyetleri çok yüksek, verim düşük. Çiftçilerimiz bir de sel yaşadı. Gerekli incelemeler yapılacak yaklaşık on gün içerisinde tekrar buralar gezilecek, zarar ziyan tespiti yapılacak. Köylülerimize geçmiş olsun diliyorum. Önümüzdeki hafta yine yağmurlar var. Toprak zaten suya doydu, daha fazla felaket yaşamadan ana kanalların açılmasını istiyoruz. Kumtepe, Sahil, Hürriyet, İstiklal ve Çaltı Mahalleleri sular altında. Kanalların denizle bağlantılı kısımları açılması halinde bu sorunlar kalkacaktır. Özellikle DSİ’ye daha önce söylediğimiz halde önlemini almamış bulunmaktadır. Her çıkışın ağzına makineleri yerleştirip kanal temizliklerini yapması lazımdı. Ona göre hareket edecekti. Çarşamba Belediye Başkanımız makinelerini gönderdi, çalışmalar yaptı. Bu konuda öncelikle DSİ'nin bu işin üzerinde durmasını istiyoruz” diye konuştu.
Samsun'da bitmeyen baraj ve sonuç - Habere gitmek için tıkla
Zekeriya Fırat
