Meta, yaşlıları hedef alan dolandırıcı reklamlar üzerinden haksız gelir elde ettiği iddiasıyla yeni bir hukuk mücadelesiyle karşı karşıya kaldı. ABD’de California Santa Clara Bölgesi yönetimi, teknoloji devinin Facebook ve Instagram platformlarında yayılan sahte reklamları bilerek engellemediğini öne sürerek resmi bir dava açtı.
MİLYARLARCA DOLARLIK REKLAM GELİRİ İDDİASI
Dava dilekçesinde yer alan çarpıcı iddialara göre, dolandırıcı reklam verenlerin aldatıcı şemalarını geniş kitlelere ulaştırmak ve tanıtmak için Meta'nın reklam sistemlerine milyarlarca dolar harcadığı öne sürülüyor. Şirketin, bu yüksek gelirler nedeniyle denetim mekanizmalarını gevşek tuttuğu ve özellikle savunmasız yaşlı kullanıcıları hedef alan tuzaklara göz yumduğu iddia ediliyor.
META'DAN SERT YANIT: "MAHKEMEDE İTİRAZ EDECEĞİZ"
Konuyla ilgili açıklama yapan bir Meta sözcüsü, iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. Sözcü, şirketin dolandırıcılık ve aldatıcı içeriklerle mücadele etmek için büyük yatırımlar yaptığını belirterek, davanın Meta'nın bu alandaki çabalarını yanlış yansıttığını ve mahkemede iddialara sert bir şekilde itiraz edeceklerini duyurdu.
TÜKETİCİ KORUMA BASKISI ARTIYOR
Santa Clara Bölgesi'nin açtığı bu dava, Meta üzerindeki hukuki baskının sadece son halkasını oluşturuyor. Geçtiğimiz ay Amerika Tüketici Federasyonu da benzer gerekçelerle dev şirkete karşı toplu dava başvurusunda bulunmuştu. Federal Ticaret Komisyonu (FTC) raporlarına göre, 2025 yılı genelinde dolandırıcılık şemaları nedeniyle Amerikalı tüketicilerin uğradığı toplam zararın 2,1 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Bu devasa kayıp, sosyal medya platformlarındaki reklam denetimlerinin daha sıkı hale getirilmesi yönündeki çağrıları güçlendiriyor.
Tuğçe Gevşek