Elektronik posta adresime iletilen bir raporda “Siyasette Kadın” haritası yer alıyor.
Dikkatimi çeken raporu siyasetle ilgilenenlerin ilgisine-bilgisine sunuyorum:
Her yıl Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) tarafından hazırlanan "Siyasette Kadın" haritasının 2025 yılı nüshası yayımlandı.
Dünya genelinde kadınların siyasi liderlik pozisyonlarında temsili artmaya devam etse de eşitliğe giden yolda ilerlemenin yavaşlığı ve yaşanan gerilemeler somut önlemler alınması gerekliliğini ortaya koyuyor.
Verilere göre küresel eşitsizlikler hâlâ derin.
Harita, siyaset alanındaki eşitsizlikleri çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
Haritaya göre, 1 Ocak 2025 itibarıyla dünya genelinde;
Parlamentolardaki kadın milletvekili oranı çok küçük bir artış göstererek yüzde 27.2’ye çıktı. Geçen yıl bu oran yüzde 27’ydi.
Buna karşın bakanlık pozisyonlarında görev alan kadınların oranı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 0.4 düşüş göstererek yüzde 22.9’a geriledi.
Bakanlık pozisyonlarında cinsiyet eşitliğini sağlayan yalnızca 9 ülke bulunuyor (Nikaragua, Finlandiya, İzlanda, Lihtenştayn, Estonya, Andorra, Şili, İspanya ve Birleşik Krallık).
Bu rakam geçtiğimi yıl 15’ti.
Devlet başkanı kadın olan ülkelerin oranı yüzde 11.9.
Hükümet başkanı kadın olan ülkelerin oranı yüzde 8.3.
“Siyasette Kadın 2025” haritasına göre Türkiye’deki durum:
2025 yılı verilerine göre, Türkiye’de kadınların siyasete katılımı konusunda ilerlemeler yaşansa da oranlar hâlâ olması gereken düzeyin oldukça gerisinde.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kadın milletvekillerinin oranı %19.9.
Bu oran, dünya ortalaması olan %27.2’nin belirgin şekilde altında kalıyor.
Ocak 2025 itibarıyla 593 milletvekilinden 118’i kadın iken, Türkiye bu oranla, kadın milletvekili temsili açısından 192 ülke arasında 126. sırada yer alıyor.
Türkiye’de kabinedeki 17 bakandan yalnızca biri kadın.
Bu oran, dünya genelindeki %22.9’luk ortalamanın % 74 altında kalıyor.
TİYATROMUZ YAŞASIN
Herkesin bir derdi var!
Sahne sanatçılarının, tiyatro kurumlarının da sorunları giderek artıyor.
Samsun Düşevi Oyuncuları Genel Sanat Yönetmeni Cem Kaynar’ın gönderdiği bir ileti sanat dünyasında yaşanan sorunları gözler önüne seriyor.
“Tiyatromuz Yaşasın” başlıklı bildiride ortaya konulan haklı gerekçeler şöyle:
“İçinde bulunduğumuz sanat sezonunda; yaşanan ekonomik sıkıntılar, siyasi olaylar ve İstanbul’daki deprem sebebi ile seyirci sayısında çok büyük bir düşüş yaşanmaktadır.
Sanat kurumları ve tiyatrolar zor bir süreç içerisinde mücadele etmektedir. Sahnesi olmayan bütün tiyatroların azalmasını talep ettiği KDV, Gelir Vergisi, SGK oranları artırılmıştır.
Tüm bunları yanında Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü yetkisinde olan Profesyonel Proje Ödenekleri Yönetmeliği ilgili çalışmalar 2024 yılı Eylül ayında başlatılmış ama devamı getirilmemiştir.
Talebimiz;
Bakanlıktaki uzman ekip ile konu üzerine aylardır çalışma yapan tiyatro örgütlerinden temsilcilerin en kısa zamanda çalışmaları devam ettirmesi ve sezon bitmeden hızlıca sonuca varmasıdır.”