Uzmanına sordum:
-Platform kurmak yasal mı?
“Dernekler amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarda yasaklanmayan alanlarda, kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşları ile ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere ve yetkili organlarının kararı ile platformlar oluşturabilir.”
-Platform nasıl açılır?
“Platformların oluşturulabilmesi için derneklerin yetkili organlarınca alınacak kararlarda, derneği temsille görevlendirilecek kişi veya kişiler belirlenir. Bir platformun faaliyete başlayabilmesi için, temsilciler tarafından bir mutabakat tutanağı düzenlenir.Bu tutanakta, platformun oluşturulma amacı, çalışmaların yürütüleceği yerleşim yeri ile yönetim grubu üyeleri ve koordinatörünün isimleri belirtilir.”
-Gerçek kişiler platform kurabilir mi?
“Platform kurulabilmesi için gerekli ilk koşul, platformu oluşturacak tüzel kişiliklerin varlığıdır. Gerçek kişilerin birleşmiş iradesi ile Platform kurulamaz, gerçek kişiler platformlara kurucu veya katılımcı olamaz. Bir diğer asgari koşul ise platformu oluşturan tüzel kişiliklerin birden fazla olmasıdır. Platform birden fazla tüzel kişiliğin birlikteliğini içermektedir.”
Sivil toplum kuruluşları niçin platform kurarlar?
“Bilindiği üzere çevremizde aynı amaç doğrultusunda kurulan ve her biri ayrı ayrı şekilde örgütlenen ve/veya değişik üye yapılarına sahip olan çeşitli sivil toplum kuruluşları bulunmaktadır. Bu sivil toplum kuruluşları kendi mensupları veya toplumun genel yararı doğrultusunda yürüttükleri bazı faaliyetleri kapsamında, yer yer somut veya soyut kaynaklar bakımından yetersiz kalmaktadırlar.Sivil toplum kuruluşları, soyut veya somut kaynak olarak yetersiz kaldıkları bu durumlarda veya kamuoyu desteği açısından çoğalarak hedef kitleye veya kamu idaresine daha kolay ulaşabilmek amacıyla geçici birliktelikleri, yani platformları oluşturmaktadırlar.Platformlar, Sivil Toplum Kuruluşlarının geçici ve kişilik kazanmayan üst birliği gibi bir işlev üstlenerek STK’ların bir amaç etrafında daha kolay ve hızlı bir şekilde örgütlenmelerini sağlarlar.”
Gerçek ve tüzel kişi nedir?
“Doğumdan ölümüne kadar tüm bireyler, gerçek kişi olarak kabul edilir. Tüm hak ve yükümlülüklere sahip olup kendi adlarına hukuki işlemler yapabilen kişilerdir.
Tüzel kişi, hukuk bakımından birçok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi sayılan oluşum.
Tüzel kişiler; yasal kısıtlamalara uygun olarak kurulan, ortak bir amacın süreklilik ve düzen içinde gerçekleşmesini ve bu amaç için örgütlenilmesini sağlayan, kişi veya mal topluluklarından bağımsız olarak oluşan varlıklardır. Tüzel kişiler kendilerini oluşturan şahıslardan bağımsız ayrı bir kişi olarak kabul edilir.
Tüzel kişiler, gerçek insandan bağımsız olarak kamu kurumu, dernek ya da vakıf kapsamında ele alınan topluluklardır.
Tüzel kişi, ticari ve sosyal amaçlara hizmet etmek için kurulmuş bir topluluktur.”