Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye’de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biri oluyor.
Kurum temsillerini, 2001 yalında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tamamlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştiriyor.
Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman’a, bestesi Hasan Niyazi Tura’ya ait olan, “Şehitler Oratoryosu” oldu, ilk Dünya Promiyeri ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde “Amazonlar” isimli bale eseri ile gerçekleştirildi.
Türkiye’nin en genç opera ve bale müdürlüğü olan SAMDOB, 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmasına karar verilip, devlet programına alındı ve 15 yıl sonra 19 Mayıs 2008 tarihinde, Kerim Soysal’ın kurucu müdürlüğünde kurulma aşamalarını tamamlayarak, faaliyetlerine başladı.
Açılmasından kısa süre sonra, Eylül 2009’da Kerim Soysal’ın istifa etmesi üzerine, Erdoğan Şanal bu göreve getirildi.
Şanal, görevi süresince hayata geçirmeyi planladığı Uluslararası Samsun Müzik Festivali'nin öncü çalışmalarını yürüttü ancak, festivalin hayata geçmesine kısa süre kala, Ağustos 2012'de Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeliği'ne atandı.
Yerine ise 28 Ağustos 2012 tarihinde Volkan Kıran atandı, göreve geldikten bir süre sonra, Erdoğan Şanal döneminde çalışmaları başlatılan Uluslararası Samsun Müzik ve Sahne Etkinlikleri Festivali’nin birincisi 25 Mayıs-7 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Kurumun mevcut Müdür ve Sanat Yönetmeni, görevi vekaleten yürüten Barış Salcan'dır.
SAMDOB, çok sayıda olağan yaz turneleri ile ulusal-uluslararası festival, konser ve özel turneleri ile en çok turne düzenleyen opera ve bale kurumu oldu.
6 Şubat depreminden sonra da deprem bölgesinde daha çok çocuklara yönelik gösterileri ile beğeni topladı.
Bu kadar tanıtım yaptıktan sonra esas konumuza dönelim.
Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, etkinlik programlarıbasın bülteni ve görsellerle birlikte yerel ve yaygın medyaya (gazeteler-haber ajansları-internet gazeteleri) servis ediliyordu.
Samsun Devlet Opera ve Balesi yerel ve yaygın medyaya (Anadolu Ajansı hariç) haber servisi yapmayı durdurdu.
Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin yüzlerce haberini her gün tam sayfa kültür-sanat haberine yer veren temsilcisi olduğum Cumhuriyet Gazetesi’ne ileterekkültür sanat sayfasında yer almasını sağladım.
SAMDOB Müdürlüğünün yerel ve yaygın medya kuruluşlarına haber servisini neden durdurduğunu anlamış değilim.
Bir açıklama yaparlarsa memnun olurum.