Samsun Haber

Atakum Belediyesi'nde maaş alamayan personelin son umudu ‘kredi’

Atakum Belediyesi’nde 5 aydır maaş alamayan personelin son umudu meclise gelen kredi talebi oldu. AK Parti grubu, "Maaşların tamamı ödenecek ise onay veririz" derken, sendika WhatsApp’tan üyelerine bilgilendirme mesajı attı.

3 dk okuma
Atakum Belediyesi'nde maaş alamayan personelin son umudu ‘kredi’
Paylaş

Samsun’da Atakum Belediyesi personelinin 5 aydır ödenmeyen maaşları, ağustos ayı meclis toplantısının en önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Meclise sunulan teklifte, geciken personel maaşlarında kullanılmak üzere 176 milyon 500 bin TL, belediyeye ait taşınmazlar üzerindeki hacizlerin kaldırılması, icra takibindeki borçlar ve firma alacaklarının ödenmesi için ise 88 milyon 500 bin TL kaynak öngörüldü.

Toplam 265 milyon TL’lik teminat mektubu alınabilmesi ve yurt içindeki bankalardan kredi kullanılabilmesi için Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel’e yetki verilmesi talep edildi.

PERSONEL İNTİHARIN EŞİĞİNE GELDİ

Atakum Belediyesi personeli intiharın eşiğinde!Atakum Belediyesi personeli intiharın eşiğinde!

Görüşmeler sırasında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Erdal Benli, alınacak kredide önceliğin personel maaşlarına verilmesi gerektiğini söyledi. Belediye çalışanlarından gece gündüz mesaj aldıklarını belirten Benli, personelin ekonomik açıdan dayanamayacak duruma geldiğini savunarak, "Personel intiharın eşiğine gelmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Erdal Benli, kredinin doğrudan çalışanların alacaklarının ödenmesi için kullanılacak olması halinde destek vereceklerini belirtti.

HACİZLERİN KALDIRILMASI PLANLANIYOR

Bağımsız Meclis Üyesi Nakif Yılmaz, maaş krizinin artık belediyenin en önemli sorunlarından biri haline geldiğini ifade etti. Yılmaz, kredi kaynağının yalnızca personel maaşları için değil, belediye üzerindeki hacizlerin kaldırılması ve yüksek faiz yükünün azaltılması amacıyla da kullanılmasının planlandığını söyledi.

Meclis Başkanvekili Halil Taşkın da hacizlerin kaldırılmasıyla belediyenin bazı gelir getirici işlemlerinin önünün açılacağını ve mali yapının rahatlayacağını kaydetti.

SENDİKADAN ÇALIŞANLARA MESAJ

Meclisteki görüşmelerin ardından Tez-Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın tarafından belediye çalışanlarının bulunduğu WhatsApp grubuna bir bilgilendirme mesajı gönderildi. Mesajda, belediye meclisinden kredi kullanımına ilişkin onay alınmasının ardından kaymakamlık makamındaki imza ve onay sürecinin tamamlanacağı belirtildi.

Tarık Sayın’ın mesajında, sonraki aşamada teminat mektubu alınarak belediyenin uygun göreceği bir bankadan 300 milyon TL kredi kullanılmasının beklendiği ifade edildi. Bu bilgi, sendikanın personele gönderdiği mesajdaki planlama olarak aktarıldı.

ÖDEMELER İÇİN AYIN 15’İ İŞARET EDİLDİ

Sendika mesajında belediye tarafından işçi maaşlarının tamamının ödenmesine yönelik planlama yapıldığı, kredi ve onay süreçlerinin tamamlanması halinde maaş ödemelerinin büyük ihtimalle ayın 15’ine kadar gerçekleştirilmesinin beklendiği çalışanlara bildirildi.

Ancak bazı belediye çalışanları, maaş alacaklarının beşinci aya girdiğini belirterek sürecin uzamasına tepki gösterdi. Çalışanlar, daha önce verilen ödeme sözlerinin yerine getirilmediğini savundu.

DÜNYA BANKASI MEVZUATI NE DİYOR?

Dünya Bankası ticari banka değildir. Uluslararası bir kalkınma finansmanı kuruluşudur. Belediyelere doğrudan ticari "teminat mektubu" vermez. Belediyelere sağlayabileceği destekler; proje kredileri, yatırım finansmanı, hibe programları veya düşük faizli kalkınma kredileri şeklindedir. Türkiye'de Dünya Bankası kaynaklı finansmanlar çoğunlukla İller Bankası (İLBANK) veya Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi aracı kurumlar üzerinden kullandırılır. Belediyelerin ihale veya kredi işlemlerinde ihtiyaç duyduğu teminat mektupları ise ticari bankalar veya yetkili finans kuruluşları tarafından düzenlenir.

KaynakNOYAN ALPER CABBAR

Yorumlar (0)

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Bu içerik için henüz onaylanmış yorum yok.