2022-2023 eğitim-öğretim döneminde okul zili bugün çalıyor. Son hazırlıkları tamamlanan bin 252 okul öğrencilere kapılarını açacak. Bu okullarda ise 25 bin öğretmen ve personel görev alacak. Birleşik Kamu İş İl Temsilcisi Onur Gündüz, Eğitim Sen Şube Başkanı Ersin Gür, sorunları sıraladı.

GÜNDÜZ: OKULLAR ALLAH'A EMANET
Birleşik Kamu İş İl Temsilcisi Onur Gündüz, "Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu, mesleğe zarar verecek. Bu meslek kanunu kaldırılmalı, yeniden düzenlenmeli. Ayrıca okullar değiştirildi, tadilatta olanlar var. Bu durum öğrenci, veli ve öğretmenleri mağdur ediyor. Diğer taraftan kırtasiye, ulaşım giderleri arttı. Öğrenciler zam mağduru oldu. Yeni atanan bir öğretmen Samsun'da 5 bin liraya ev bulamıyor. Yani yeni eğitim öğretim dönemi, var olan sorunlara yeni sorunlar eklenerek başlıyor. Pandemi rakamları yükseliyor. Okullarda ek tedbirler alınmalı. Şuanki gözlemim 'Allah'a emanet' bir anlayış hakim "dedi.

DERS PROGRAMI UZADI
Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Ersin Gür ise, "Tadilatta olan yada birleştirilen okullar var. Bu durum ders programlarını 21.20'ye kadar uzattığını görüyoruz. Uygun okulların birleştirilmesi lazımdı. Öğrencilerin geç çıkması güvenlik sorununu ortaya çıkaracak. Ticaret Meslek Lisesi, Piri Reis Meslek Lisesi'ne taşındı. Kız Meslek Lisesi ise, Gazi Hastanesi'nin karşısına taşındı. Gülsüm Sami'de aynı sıkıntı. Diğer taraftan öğretmenleri ayrıştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu var. Ayrıştırıcı yasayı kabul etmiyoruz, bütünleştirici yasanın getirilmesi gerekiyor. Okula gönderilen ödenekler çok az. Sadece elektrik ve doğalgaz faturalarının karşılanacağı ödenekler gönderiliyor. Yasak olmasına rağmen öğrencilerden tuvalet ve top kağıt parası toplanıyor. Bir örnek vereyim, geçen yıl 210 lira olan öğrenci kırtasiye masrafı, 720 liraya çıktı. Ayrıca taşımalı ve yatılı öğretim dışında okullarda öğle yemeği verilmiyor. Yemek desteği verilmeli. Öğrencilerin yurt ve barınma sorunları devam ediyor. Kiraların yüksek olması öğretmen, öğrenci ve velileri mağdur ediyor "ifadelerini kullandı.
Zekeriya FIRAT