ÖZEL HABER | Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin en ağır yükünü asgari ücretliler kadar emekliler yaşıyor. Samsun’da emeklilerin maaşı ne kiraya ne mutfağa ne de faturalara yetiyor. Emekli maaşının büyük bir bölümünün daha ay bitmeden temel ihtiyaçlarla eridiğini kaydeden emekliler, çalışmadan ay sonunu göremediklerini savundu.
Kirada yaşayan emekliler için tablo daha da ağırlaşırken, ev sahibi olanlar da rahat nefes alamadıklarını belirtti. Elektrik, su, doğalgaz, mutfak, sağlık ve diğer zorunlu harcamalar toplandığında, kira ödemeyen bir emeklinin dahi aylık giderinin 25 bin liraya yaklaştığı vurgulandı.
KİRAYA 22 BİN, MUTFAĞA 25 BİN LİRA
EYT’den emekli olduğunu belirten ve kira ödeyen Samsunlu vatandaş, 22 bin lira kira ödediğini, kış aylarında doğalgaz, elektrik ve su giderlerinin yaklaşık 30 bin liraya ulaştığını ifade etti.
Mutfak masrafının da bütçesini zorladığını belirten vatandaş, yalnızca bir ayda kredi kartına yaklaşık 48 bin lira ödeme yaptığını, bu tutarın içerisinde pazar, diğer mutfak alışverişleri ve acil ihtiyaçlarının bulunduğunu söyledi.
Emekli olmasına rağmen çalışmaya devam ettiğini belirten vatandaş, eşinin de çalıştığını ifade ederek, İki kişinin gelirine rağmen geçim sıkıntısı çektiklerini anlattı.

ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİNİ LİSTEDEN SİLDİK
EYT’den emekli olan, evi kendisine ait ve bekar yaşayan bir başka Samsunlu vatandaş ise tek kişilik bir hanenin dahi nasıl geçinemez hale geldiğini çarpıcı gerçeklerle masaya yatırdı.
Ev sahibi olmasına rağmen aylık giderlerin altından kalkamadığını belirten vatandaş, özellikle mutfak ve fatura yükünün taşınamaz boyuta ulaştığını söyledi. Durumun ciddiyetini şu rakamlarla özetledi: "Kıymanın kilosu 800-1000 lira, kaşar 450-600 lira, zeytin ise 350-500 lira. Şarküteri ürünlerini listeden tamamen sildik. Haftalık pazar ve temizlik malzemeleri de eklenince sadece mutfak ve ev gideri aylık 15 bin liraya dayanıyor."
SU FATURASI ELEKTRİĞİ GEÇTİ, DOĞALGAZ DAYANILMAZ
Emekli vatandaş, "Kış aylarında doğalgaz, su ve elektrik faturaları 6 bin lirayı buluyor. Samsun'da şu an su parası elektrik parasını geçmiş durumda. Emeklilere 2 bin 500 lira zam geleceği konuşuluyor. O para daha cebe girmeden, kışın direkt doğalgaz faturasına gidecek. Kıyafet alım gücümüz zaten bitti; sökülen eski elbiseleri terziye götürüp tadilat yaptırarak idare ediyoruz."
Tek bir kişinin aylık giderin en az 50 bin lirayı bulduğunu ifade eden emekli vatandaş, "EYT’liler geçinebilmek için çalışmak zorunda kalıyor. Ben ev sahibi halimle tek başıma bu hesapların içinde boğulurken, bir de kirada oturan emeklilerin durumunu hayal bile edemiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
EMEKLİ ANNE: ‘KIZIMIN EVİNE YERLEŞTİM’
Bir öğretmen emeklisi anne ise, 20 bin lira kira, 20-25 bin lira mutfak, temizlik ve diğer giderler, yaklaşık 3 bin lira da fatura gideri olduğunu belirtti. Sağlık harcamalarının bu hesaba dahil olmadığını söyleyen vatandaş, geçim yükünü taşıyamadığı için kızının evine yerleştiğini anlattı.
‘GEÇİNMEK İMKANSIZ SADECE NEFES ALIYORUZ!’
Gazetemizin sosyal medya hesapları Facebook ve Instagram’dan emeklilere yöneltilen "Maaşınızla geçinebiliyor musunuz?" sorusuna gelen yorumlarda ise geçim sıkıntısına dikkat çekildi. Evi olan da kirada yaşayan emekli, ardı arkası kesilmeyen zamlardan, şişkin faturalardan dert yandı. Emekliler, "Artık konuşacak, söylenecek söz kalmadı" diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
İşte sosyal medya yorumları….






Kaynak: Hande Öznur DURAN