Samsun'da yaşayan Kıbrıs gazisi Halit Aypiri: "Görev olsa bugün yine giderim"
Paylaş

Samsun'da yaşayan Kıbrıs gazisi Halit Aypiri: "Görev olsa bugün yine giderim"

Ekleme: 17.07.2026 14:18 Güncelleme: 17.07.2026 14:20

Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan ve depremlerin ardından Samsun'a yerleşen 75 yaşındaki gazi Halit Aypiri, harekatın 52. yılında yaşadığı gururu ve cephe anılarını anlattı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin adaya barış ve huzur getirmek amacıyla gerçekleştirdiği tarihi harekatın yıl dönümü yaklaşırken, o dönem cephede kahramanca mücadele eden gazilerimiz yaşadıkları gururu ilk günkü gibi yüreklerinde taşıyor.

Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan 75 yaşındaki Halit Aypiri, Kıbrıs'ta görev yapmış olmanın gururunu yaşıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Ada'ya barış ve huzur getirmek amacıyla ilki 20 Temmuz, ikincisi 14 Ağustos 1974'te düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 52 yıl geçti. Aypiri, Kırıkkale'de askerlik yaparken terhisine 3,5 ay kala 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmak üzere Kıbrıs'a gitti. Kıbrıs'ta 4,5 ay kalan, uçaksavar takım çavuşu olarak görev yapan Aypiri, girdiği çatışmalarda bazı arkadaşlarını şehit verdi.

DEPREMİN ARDINDAN SAMSUN'A YERLEŞTİ

Kıbrıs'ta görev yapmanın gururunu yaşayan Aypiri, aradan 52 yıl geçmesine rağmen o günleri unutamıyor. Terhisinin ardından yaklaşık 8 yıl daha Kıbrıs'ta yaşayan Aypiri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı da aldı. 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşadığı Malatya'dan Samsun'a taşınan Aypiri, Kıbrıs'ta farklı bölgelerde çatışmalara katıldığını söyledi.

"İNSANLARI ÖLÜMDEN, ZULÜMDEN KORUMAK İÇİN GÖREV YAPTIK"

Kucağında bazı arkadaşlarının şehit olduğunu belirten Aypiri, o dönem yaşadıkları zorlukları ve hissettikleri duyguları şu sözlerle aktardı:

"Biz seve seve gittik. Korkuyu da sevinçleri de yaşadık. Üzüldük ama mutlu da olduk. İnsanları katliamdan kurtardık. İnsan kurtarmak için, yoksa başka amacımız yoktu. İnsanları ölümden, zulümden korumak için görev yaptık. Tehlikeler de atlattık. Tabii nasibimize ne düştüyse öyle oldu."

"BUGÜN OLSA YİNE GİTMEYE HAZIRIM"

Bir çatışmada alnına gelen taş parçalarıyla yaralandığını anlatan Aypiri, vatan sevgisinin ve görev bilincinin hiçbir zaman eskimediğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Görev olsa bugün gitmek için hazırım. Her zaman hazırız. Çok da tecrübeliyiz. Orada bir karışıklık olursa gençlerden önce ben gitmek isterim. Samimi söylüyorum. Çünkü kucağımda öyle arkadaşımı kaybettim. Orada çok şeyler gördüm. Bizim esirlerimize çok kötü davrandılar. Önce yaktılar, sonra uçurumdan attılar. Tabii bunlar acı şeyler."

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.