Şehirlerarası otobüslerde ikram dönemi değişiyor: Su bile ücretli olabilir
Paylaş

Şehirlerarası otobüslerde ikram dönemi değişiyor: Su bile ücretli olabilir

Ekleme: 01.08.2026 12:41 Güncelleme: 01.08.2026 12:43

Artan akaryakıt, otoyol ve terminal maliyetleri nedeniyle şehirlerarası otobüs firmaları ikramları azaltıyor. Sektör temsilcileri, gelecekte su ve meşrubatın ücretli satılabileceğini belirtiyor.

Şehirlerarası otobüs yolculuklarının uzun yıllardır süregelen ücretsiz ikram geleneğinde değişim yaşanıyor. Artan işletme maliyetleri nedeniyle birçok otobüs firması ikram çeşitlerini azaltırken, sektör temsilcileri önümüzdeki dönemde su ve meşrubat gibi ürünlerin de ücretli hale gelebileceğini ifade ediyor. Akaryakıt, otoyol, köprü ve terminal giderlerindeki artışın sektörü zorladığı belirtiliyor.

Otobüs firmaları, yükselen maliyetler nedeniyle ücretsiz ikramlarda kısıtlamaya gidiyor. Sektör temsilcileri, ilerleyen süreçte uçaklardaki uygulamaya benzer şekilde su ve meşrubatın ücretli satılabileceğini dile getiriyor.

İKRAMLARDA KISITLAMA BAŞLADI

Şehirlerarası otobüs taşımacılığı yapan birçok firma, son dönemde ücretsiz ikram uygulamalarını yeniden düzenledi. Daha önce çeşitli yiyecek ve içeceklerin sunulduğu yolculuklarda, birçok işletme yalnızca sıcak ve soğuk içecek ikramı yapmaya başladı. Bazı firmaların ise kek gibi ürünleri ikram listesinden çıkardığı belirtildi.

ARTAN MALİYETLER SEKTÖRÜ ETKİLİYOR

Sektör temsilcileri, akaryakıt fiyatları, otoyol ve köprü geçiş ücretleri ile terminal giriş maliyetlerindeki artışın işletme giderlerini önemli ölçüde yükselttiğini ifade ediyor. Bunun yanı sıra çevrim içi bilet satış platformlarının aldığı komisyonların da firmalar üzerinde ek maliyet oluşturduğu belirtiliyor.

"SU BİLE ÜCRETLİ OLABİLİR"

Türkiye Otobüs İşletmecileri Federasyonu (TOFED) Malatya Şube Başkanı ve Malatya Şehirlerarası Otobüs İşletmecileri Derneği Başkanı Eyüp Fatih Bay, mevcut ekonomik koşullar nedeniyle ikramlarda kısıtlamaya gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bay, artan giderler ve çevrim içi bilet satış platformlarının uyguladığı komisyonların firmaları zorladığını belirterek, ilerleyen dönemde şehirlerarası otobüslerde su ve meşrubat gibi ürünlerin ücretli olarak sunulabileceğini ifade etti.

BİLET SATIŞLARINDA KOMİSYON YÜKÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Eyüp Fatih Bay, internet üzerinden yapılan bilet satışlarında uygulanan komisyon oranlarının sektör üzerinde mali baskı oluşturduğunu dile getirdi. Yolcu sayısındaki düşüş ve artan işletme giderlerinin otobüs firmalarını tasarruf tedbirleri almaya yönelttiğini belirten Bay, mevcut şartların devam etmesi halinde ücretsiz ikram uygulamalarında yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceğini kaydetti.

 

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.