Ev, arsa ve diğer taşınmazların satışında para transferlerine ilişkin yeni uygulama başlıyor. 1 Ekim 2026 itibarıyla zorunlu hale gelecek Güvenli Ödeme Sistemi kapsamında satış bedeli, tapu işlemi tamamlanıncaya kadar güvenli hesapta tutulacak.
Gayrimenkul satışlarında yeni uygulamayla birlikte alıcı ve satıcı arasındaki para transferinin işlem tamamlanana kadar kontrollü şekilde yürütülmesi hedefleniyor. Sistem, bankalar ile tapu müdürlükleri arasındaki entegrasyon üzerinden çalışacak.
Uygulamada alıcının satış bedelini güvenli hesaba aktarmasının ardından tapu işleminin tamamlanması beklenecek. Devir işleminin başarıyla sonuçlanmasıyla para sistem üzerinden satıcının hesabına aktarılacak.
SATIŞ BEDELİ GÜVENLİ HESAPTA BEKLEYECEK
Yeni sistemle birlikte yüksek miktardaki paranın taraflar arasında elden taşınmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Tapu devri gerçekleşmeden satıcıya ödeme yapılmayacağı için alıcının parasını gönderip taşınmaz devrinin gerçekleşmemesi gibi risklerin azaltılması hedefleniyor.
İşlemlerin bankalar ve tapu müdürlüklerinin oluşturacağı sistem üzerinden takip edilmesi planlanıyor.
GAYRİMENKUL DANIŞMANLARI SİSTEMDE YER ALACAK
Yeni uygulamanın başlamasıyla gayrimenkul danışmanlarının işlemlerden çıkarılması söz konusu olmayacak.
Yetki belgeli gayrimenkul danışmanları, alıcı ve satıcıların yeni ödeme sistemi hakkında bilgilendirilmesine ve işlemlerin yürütülmesine destek vermeye devam edecek.
Uzmanlar, özellikle yüksek tutarlı gayrimenkul işlemlerinde yetki belgeli danışmanlarla çalışılmasının işlem sürecinin daha kontrollü yürütülmesine katkı sağlayabileceğine dikkat çekiyor.
SATIŞ BEDELİNİ EKSİK GÖSTERENLER DİKKAT
Yeni sistemle birlikte taşınmazın gerçek satış bedelinin resmi kayıtlara doğru şekilde yansıtılması da önem taşıyor.
Uzmanlar, yalnızca rayiç bedelin güvenli ödeme sistemi üzerinden gönderilmesi, satış bedelinin kalan bölümünün ise elden ödenmesi gibi uygulamaların hukuki ve mali risk oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.
Bu nedenle gayrimenkul satışında gerçek bedelin gösterilmesi, hem alıcı hem de satıcı açısından önem taşıyor.
1 EKİM'DEN İTİBAREN ZORUNLU OLACAK
Güvenli Ödeme Sistemi, 1 Ekim 2026'dan itibaren gayrimenkul alım satımlarında zorunlu hale gelecek.
Yeni uygulamayla ev, arsa ve diğer taşınmazların satışında ödeme ile tapu devrinin birbirine bağlı ve daha güvenli şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
Kaynak: Haber Merkezi



