Samsun’un Tekkeköy ilçesinin Ak Partili Belediye yönetimi, borçlar nedeniyle mülklerin satışları gündeme gelmesi, belediye meclisinde tartışmalara yol açtı. Mülklerin satılmasıyla borçların ödenmesinin doğru olmadığını, Belediye bütçesinin doğru yönetilmesi gerektiğini öne süren bağımsız meclis üyesi Özkan Karakaya, Belediye yönetimini sert bir dille eleştirdi.
TAŞINMAZLARIN SATIŞA ÇIKARILMASI DOĞRU DEĞİL
Belediye yönetiminin hem bütçede hem de idarede beceriksiz olduğunu öne süren Karakaya, belediyenin borçları ve bu borçların yönetilmesi için taşınmazların satışa çıkarılmasını doğru bulmadıklarını vurguladı.

Belediye yönetimi açısından geçmiş dönemlerden devralınan borçların sürdürülebilir biçimde yönetilebilmesi için başta Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi olmak üzere, bazı taşınmazların satışının zorunlu hale geldiği yönündeki değerlendirmelerin yanlışlığına değinen Karakaya, belediyeye ait varlıkların borçların kapatılması amacıyla satılmasının uzun vadede belediyenin ekonomik gücünü zayıflatabileceğini, taşınmaz satışlarının yalnızca "borç var, satış gerekli" anlayışıyla ele alınamayacağını savundu.
MÜDÜRLÜK ATAMALARI MECLİS GÜNDEMİNDE
Toplantının dikkat çeken başlıklarından biri de belediye bünyesindeki müdürlüklerin yeniden yapılandırılması ve buna bağlı görev dağılımları oldu. Bazı müdürlüklerin kaldırılması, yeni müdürlüklerin oluşturulması ve personelin görev yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili yapılan değerlendirmelerde vekâlet uygulamalarının hukuki boyutu tartışıldı. Özellikle boş ve dolu kadrolara vekâlet verilmesi, harcama yetkisi ile imza ve sorumlulukların hangi kadro üzerinden yürütüleceği konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

Bağımsız Meclis Üyesi Özkan Karakaya, belediyedeki idari yapılanmanın yalnızca personel değişikliği olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savundu. Karakaya, görev, yetki ve sorumlulukların birbirinden ayrıldığı bir yapının hem kamu hizmetlerinin yürütülmesi hem de ileride doğabilecek hukuki ve mali sorumluluklar açısından sorun oluşturabileceği yönünde itirazlarda bulundu.
Karakaya’nın değerlendirmesinde, personelin görevden alınması veya başka görevlere kaydırılması halinde maaş, zimmet, harcama ve imza yetkileri bakımından ortaya çıkabilecek risklerin açık biçimde ortaya konulması gerektiği vurgulandı.

'ŞEFFAFLIK GÜÇLENDİRİLMELİ'
Toplantıda belediye yönetiminin meclisle iletişimi de eleştirilerin odağında yer aldı. Özkan Karakaya, Belediye Başkanı'nın meclis toplantılarına düzenli katılım göstermemesi ve meclis üyelerinin yönelttiği sorulara doğrudan yanıt verilmemesinin demokratik denetim açısından sorun oluşturduğunu savundu.
Karakaya, belediye meclisinin yalnızca gündem maddelerinin oylanıp karara bağlandığı bir organ olmadığını belirterek, meclis üyelerinin soru sorabilmesi, eleştiri getirebilmesi ve belediye yönetiminin de bu sorulara açık biçimde yanıt verebilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.
'MESELE GÜNDEM MADDELERİ DEĞİL'
Toplantıdaki tartışmaların yalnızca tek tek gündem maddelerinden ibaret olmadığını savunan Karakaya, asıl meselenin belediyenin yönetim anlayışındaki sorun olduğunu dile getirdi. Karakaya'nın değerlendirmelerinde; personel atamalarından ruhsat denetimlerine, taşınmaz satışlarından borç yönetimine kadar bütün belediye işlemlerinde şeffaflık, hesap verebilirlik, mevzuata uygunluk ve kamu yararının temel kriter olması gerektiği vurgulandı.
Toplantının sonunda, belediye yönetimi ile meclis üyeleri arasındaki iletişimin güçlendirilmesi, tartışmalı konuların daha açık biçimde ele alınması ve meclis çalışmalarının kamuoyuna daha şeffaf şekilde yansıtılması yönündeki talepler dikkat çekti.
Kaynak: Nazım Akpınar