Niğde Teknopark'ta yürütülen TÜBİTAK ve KOSGEB destekli projede, Tarımsal Genetik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Demirel liderliğinde sert çekirdekli meyvelerin doku kültürüyle çoğaltılması sağlandı. Bu geliştirilen yöntemle, kiraz, şeftali, erik ve kayısı gibi bitkilerin hastalıklardan arındırılmış anaçları herhangi bir mevsime bağlı olmadan yetiştirilebilecek.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Demirel, "Sert çekirdekli meyve anaçlarını doku kültürüyle üretiyoruz. Bu yöntemle, normal şartlarda zor olan bitkilerin çoğaltılması hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Hastalıklardan arındırılmış fidanlar, fidancıların anaç ihtiyacını her mevsim karşılayabilecek düzeyde üretilmiş olacak" dedi.
Özellikle mavi ladin gibi nadir ve değerli bitkilerin üretiminde kullanılan yöntemle ilgili araştırmaların devam ettiğini belirten Demirel, elde edilen sonuçların tarımsal üretime büyük katkı sağlayabileceğini vurguladı.
Anadolu Ajansı